Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
11:50 am

SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA: ‘Danas imamo izazove o kojima prije šest godina nismo mogli ni razmišljati’

Šesto izdanje međunarodne konferencije ‘Sigurnost povijesnih gradova’ otvoreno je danas u hotelu Salona Palace u Solinu, uz zajedničku organizaciju Hrvatske udruge povijesnih gradova (HUPG), regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinska, Sveučilišta u Splitu i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Kako upravo sigurnost predstavlja i prepoznatljivu odliku hrvatskog turističkog proizvoda, tematska konferencija ujedno je i pravo mjesto za razmjenu iskustva, znanja i vještina na interdisciplinarnoj osnovi. 

Na konferenciji sudjeluju predstavnici stranih policija, gradova i općina, stručnjaci sigurnosti, turistički djelatnici, znanstvenici iz polja povijesti, arheologije, forenzike, marketinški stručnjaci i svi oni koji organizirano sudjeluju u svakodnevici naselja, općine ili grada.

– Zadovoljstvo mi je da se šestu godinu održava konferencija. Na samim početcima nismo očekivali da će se ova priča toliko zakolutati i da će se vremena u tom smislu promijeniti. Danas imamo izazove o kojima 2017. godine nismo mogli ni razmišljati. Svaka lokalna zajednica i sredina ima svoje specifične probleme, a posao čelnika je interdisciplinaran. Veže se za prostorno planiranje, europske fondove, komunalnu infrastrukturu, uz sve ono što žiteljima čini život boljim. Ponekad temu sigurnosti marginaliziramo, zato je ova konferencija važna jer je ona ističe. Vjerujem kako svi možemo nešto novo spoznati i naučiti, a u konačnici primijeniti u svojim lokalnim sredinama – kazao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova.

U konferencijskom programu predavat će više eminentnih stručnjakinja i stručnjaka iz sektora sigurnosti.

– Konferencija se odvija u nikad aktualnijem trenutku, kada je u pitanju sigurnost. Danas i sutra bavit ćemo se pitanjem sigurnosti lokalne zajednice i problemima svakodnevice. Nastojat ćemo pronaći neke modele primjenjive u praksi u našoj županiji, a koje se provode u praksi u Francuskoj, Italiji i Sloveniji, u zemalja iz kojih nam dolaze predavači. Vjerujem da će lokalni čelnici, koji su se odazvali konferenciji, imati priliku čuti od profesionalaca na koji način unaprijediti sigurnost, kao dio kvalitete života – kazao je načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, koji smatra kako smo i dalje sigurna destinacija. 

Istaknuo je i kako je ove godine programski i tematski konferencija na visokom nivou. Tako će prvi dan otvoriti Céline Berthon, zamjenica glavnog ravnatelja Francuske nacionalne policije koja će predavati o ‘Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u Parizu te Francuskoj kao globalnoj turističkoj destinaciji’. Iza toga će se publici predstaviti predavač iz Italije, Marco Agostini s temom ‘Venecija – pogled iz sigurnosnog kuta’. Agostini će predavati s pozicije načelnika Policijske uprave u Veneciji. 

– Mislim da će naredna godina za Francusku biti posebno izazovna po pitanju sigurnosti zbog Ljetnih olimpijskih igara, a svi smo svjesni u kakvom se trenutačnom okruženju nalazimo. Bit će zanimljivo čuti kako njihovi građani, ali i stručnjaci za sigurnost razmišljaju o tome. Kolega Agostini pokušat će nam dati odgovor na pitanje treba li Splitu, kao i u Italiji, naoružana komunalna policija i kako ona funkcionira u urbanim sredinama. Vidjet ćemo možemo li to primijeniti u Hrvatskoj, ako dođe vrijeme za to – zaključio je Marendić.

O Murskoj Soboti kao primjeru iz prakse iz Slovenije predavat će Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota. 

– Danas puno govorimo o kvaliteti života, sigurnosti, a sve kako bi građani bili zadovoljni. Ova dvodnevna konferencija je prilika da se izmjene iskustva i prakse među državama. Drago mi je da Hrvatska i Slovenija ovom prilikom mogu predstaviti što dobro rade, ali i što možemo još poboljšati da sigurnost i zadovoljstvo građana bude na većem nivou – mišljenja je Ivančić.

Radni dio prvog konferencijskog dana završit će promocijom knjige ‘Pojmovnik kriminalistike i forenzike’, od grupe autora sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanost Sveučilišta u Splitu. Drugi dan Konferencije otvorit će Slobodan Marendić s prezentacijom Mreže Vijeća za prevenciju kriminaliteta – Odbor za sigurnost SDŽ. Potom će s Antonelom Lolić, voditeljicom službe za odnose s javnošću PU SD, predstaviti medijsku promociju sigurnosti na primjeru kampanje SafetyNet.

‘Kako unaprijediti praksu, značaj i ulogu Vijeća za prevenciju kriminalitet’ naziv je diskusije i radionice u kojoj će, uz modeliranje Slobodana Marendića, sudjelovati: dr. Irena Cajner Mraović, dr. Krunoslav Borovec, Ante Šošić, predsjednik Odbora za sigurnost SDŽ, Antonela Lolić, Paško Ugrina, voditelj prevencije u PU SD, Marko Doljanin, načelnik PP Trogir i predsjednik kluba IPA SD.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)