Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
12:23 pm

S DATUMOM OSLOBOĐENJA SPLITA Podignuta zastava na štandarcu, zamjenik komentirao prozivke autora

Uz ‘Marjane, Marjane’ podignuta je zastava Splita na štandarcu povodom Dana oslobođenja grada. Bilo je posebno svečano ove godine jer je na štandarcu dodan datum 26.10. 1944. Nadahnuti su stoga u govoru bili nezavisni Damir Barbir, gradski vijećnik koji sjedi u Komisiji za imenovanje ulica, trgova i spomenika te Neven Kačić Bartulović, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita. 

Barbir je oslobođenje Splita prije 79 godina nazvao najsjajnijim danom, kada se grad oslobodio od najveće tiranije. Ucrtavanje datuma na štandarac je okarakterizirao kao točku na ‘i’ završetka povijesnog revizionizma. 

Kačić Bartulović je pozvao na minutu šutnje za sve poginule te ustvrdio da je datumom na štandarcu ispravljena povijesna nepravda. Volio bi, kaže, da je kronološki upisano, ne da je posljednji, ali ne smeta. 

Kako je u Splitu od predstavnika vlasti ostao samo zamjenik Bojan Ivošević, tako je on stao pred medije.

– Dugo je trebalo, nije mi jasno zašto jer je ovo jedna čista povijesna činjenica. Ono na što je cijela Europa ponosna i na što bi mi trebali posebno biti, da nas nije netko oslobodio, nego mi sami sebe i to nam treba služiti na čast – komentirao je upisivanje datuma.

Kaže da je taj dan najjednostavnije objasniti riječima gospođe koja je otvorila ponistru i kad je vidjela čete kako ulaze samo rekla ‘naši’. 

– Mislim da tu trebaju završiti sve rasprave – smatra dogradonačelnik.

Mišljenja je i da se stanje po pitanju odnosa prema antifašizmu normalizira iz generacije u generaciju i da ljudi  prihvaćaju kako je Hrvatska uvijek bila na pobjedničkoj strani te da se može ponositi cijelom svojom poviješću.

– Kurikulum obrađuje te teme, ali mislim da je djeci to manje zanimljivo, više su okrenuta modernom načinu, izloženi su digitalnim medijima danas i puno brže saznaju što je to sloboda, različitost i uvažavanje. Stanje se normalizira iz generacije u generaciju – rekao je Ivošević. 

Komentirao je i negodovanje Kuzme Kovačića, autora štandarca, oko dodavanja datuma oslobođenja Splita. 

– Znate kako se kaže, netko se nečim ponosi, netko se nečeg stidi. Činjenica je da autor nije pogledao dokumentaciju iz 90-e kada je izglasavan štandarac – krenuo je.

Naveo je i kako je gradska vlast provjerila dokumente i da stoji da je  oblikovno njegovo djelo, dok tekst definira Gradsko vijeće.

– Izašao je iz okvira svojih ovlasti, očito se srami, očito bi on da ja sad ovdje pričam talijanski, nažalost po njega, u Splitu će se pričati hrvatski kako se oduvijek pričalo. Kome to smeta, Italija je blizu – zaključio je Ivošević.

Polaganjem vijenaca na Lovrincu, pred ploču na Pjaci, podizanjem zastave na štandarcu te svečanošću u Galeriji umjetnina obilježen je Dan oslobođenja Splita.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)