Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

Popularna akcija Boranka ovu se subotu ponovno održava u Trogiru

Piše N.M.

Više od dvije stotine volontera i izviđača, uz zamjenika gradonačelnika Trogira, Viktora Novaka, ovu će subotu, 28.10., u Trogiru sudjelovati u najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta, popularnoj Boranki. Ovo je ujedno i posljednja ovogodišnja akcija Boranke.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, kao glavni organizatori kampanje Boranka, u suradnji s Gradom Trogirom i Odredom izviđača Trogir, održat će ove subote novu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije, ukupno 38. po redu.

Akcija pošumljavanja održat će se u subotu, 28. listopada, na području požarišta kod trogirskog naselja Plano, na putu prema odlagalištu otpada iznad Trogira.  Akcija počinje u 10 sati i traje do 13 sati. 

Točnu lokaciju održavanja akcije pošumljavanja u subotu 28.10. možete pronaći na sljedećoj poveznici: 

https://maps.app.goo.gl/S5uqFujhDDQo3epM6

(zadnjih 500 metara je makadamski put kojim se do lokacije pošumljavanja može doći automobilom).

Ove subote na akciji će sudjelovati predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, predstavnici Hrvatskih šuma, izviđači iz Odreda izviđača Trogir, učenici i nastavnici Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira, pripadnici DVD Trogir i JVP Trogir, volonteri Crvenog Križa Trogir, volonteri udruge Eko Žedno, članovi zajednice sportova, članovi Lovačkog društva Trogir, veteranke ženskog veteranskog rukometnog kluba Trogir te drugi volonteri. Akciji će prisustvovati i stotinjak gimnazijalaca 1. gimnazije Split.

Dolazak na akciju najavio je i dogradonačelnik Trogira, Viktor Novak.

Svim volonterima osigurane su sadnice, radne rukavice, alat za sadnju, stručni nadzor stručnjaka Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće. 

Za sve koji se žele pridružiti akciji, besplatan prijevoz volontera autobusima od trogirskog autobusnog kolodvora do lokacije pošumljavanja i nazad organizira Grad Trogir. Polazak je predviđen u 9 sati, a po potrebi i u 9. 

Svi koji se žele pridružiti i prevesti autobusom do lokacije pošumljavanja trebaju se prijaviti organizatoru na 091 9284 503.

Podsjetimo, kampanja Boranka do sada je okupila više od 10.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 120 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. 

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima – Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ, Grad Split, Grad Trogir. Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Eurospin, Dacia i Nakladnička kuća Fraktura. 

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)