Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
11:36 am

FOTO/VIDEO Pogledajte 3D animaciju templarske utvrde u doba inauguracije posljednjeg Velikog meštra

Piše P. I.

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena izradio je 3D animaciju templarske utvrde Kolosi na Cipru i inauguracije Jacques de Molaya za 23. Velikog meštra Vitezova Templara iz 1292. godine.

‘Na Cipru u templarskoj utvrdi u travnju 1292. god Jacques de Molay je izabran za 23. Velikog meštra vitezova templara. Na tom je položaju bio do ožujka 1312. godine. Nakon njega, ovaj post, kao i sam red, prestaje postojati u Francuskoj. U svakom slučaju, u toj snazi i sjaju, kao i prije. Jacques de Molay posljednji veliki meštar vitezova templara, Viteškog reda utemeljenog tijekom  Križarskih ratova  koji je postigla opsežnu moć i bogatstvo’, kaže Ujdur.

Dodaje kako je De Molay pogubljen 18. ožujka 1314., Papa Klement V. umro je pod nepoznatim okolnostima 20. travnja 1314, i kralj Filip IV. 29. studenog 1314. godine (također pod nejasnim okolnostima).

‘Toga dana su Jacques de Molay i nekolicina drugih templara, nakon mučenja i mnogih drugih poniženja, poslani su u smrt. De Molay je bio star čovjek, umoran od života i ponosan na svoja postignuća. Znao je da je tragedija koja je pogodila njegovu braću i njega samoga bila rezultat spletki. Također je bio svjestan da je francuski kralj odlučio mučiti i na kraju pogubiti nevine ljude – vjerne vitezove Francuske. Tako je na samrti prokleo sve koji su preporučili njegovo ubojstvo. Templare koje nisu uspjeli pobiti muslimani pobio je francuski kralj Filip IV., zvan lLjepi, uz asistenciju pape Klenenta V‘, ističe Ujdur.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)