Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
5:13 pm

DAN OSLOBOĐENJA SPLITA Ivošević: Procedura je već pokrenuta i vratit će se ime Palmine Piplović tamo gdje pripada

Piše N.M.

Središnja svečanost  programa obilježavanja 79. obljetnice Dana oslobođenja Splita od fašizma u organizaciji Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista održana je u Galeriji umjetnina. Uz Ženski zbor Marjanke i moderatoricu Mariolu Milardović Perić, prigodna obraćanja imali su Zoran Radman, tajnik Udruge VeDRA i potpredsjednik UAAB-a grada Splita Josip Milat koji je današnji dan nazvao trećim oslobođenjem Splita.

– Prvi put je oslobođen od fašističke okupacije 1943. kad je uspostavljena Narodna vlast i Split je imao 17 dana slobode kao jedini veći grad u okupiranoj Europi, drugi put prije 79 godina na današnji dan uz pomoć boraca NOR-a kad se konačno oslobodio nacifašizma i treći put danas upisom ovog značajnog datuma na štandarac – kazao je Milat.

– Ovaj današnji čin,  simbolična gesta da se upiše datum oslobođenja grada, ima puno važniju poruku, a to je da građani Splita i Dalmacije nikad nisu bili na onoj tamnoj strani povijesti, svakom tiraninu su znali reći ne i uvijek su željeli biti svoji na svome – rekao je zamjenik gradonačelnika, Bojan Ivošević obraćajući se na prigodnoj svečanosti u Galeriji umjetnina. Split je danas, kako je kazao, pitomi, topao i vedar grad koji prima svakoga dobronamjernoga, nema protiv nikoga ništa i želi uzeti samo najbolje od onih koji dolaze da bi bio još bolji. 

– Spomenuli ste Palminu Piplović, to je jedna grozna nepravda s puno razina pogrešna, mijenjali su se nazivi ulica, trgova nije u redu, ali možemo to i shvatiti u kontekstu rata kad netko vidi neprijatelja i tamo gdje ga nema. Procedura je već pokrenuta i vratit će se ime Palmine Piplović tamo gdje pripada – rekao je zamjenik Ivošević te istaknuo, da će time biti ispravljena još jedna velika nepravda učinjena našem Splitu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)