Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:24 pm

Vis se okreće astroturizmu

Piše N.M.

U Visu je održan cjelodnevni program posvećen svjetlosnom onečišćenju, zaštiti noćnog neba i mogućnostima za razvoj astroturizma na tom otoku. U jutarnjim satima je u gradskoj upravi Grada Visa održan sastanak između predstavnika Hrvatskog astronomskog saveza, gradonačelnika Visa, gradonačelnice Komiže te predstavnika lokalnih poduzetnika u turizmu.

Nakon sastanka u centru Visa održano je promatranje Sunca na kojem su sudjelovali brojni zainteresirani građani i turisti. Navečer je u Srednjoj školi Antuna Matijaševića Karamanea održana tribina/predavanje o svjetlosnom onečišćenju, zaštiti noćnog neba i astroturizmu na kojoj su govorili voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević, gradonačelnik Visa Ivo Radica i član Akademskog astronomskog društva Rijeka Zlatko Ciganj dok je tribinu vodio i predavanje održao glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević

Planirano večernje promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna nažalost nije se moglo održati radi loših vremenskih prilika. 

Ove cjelodnevne aktivnosti provedene u Visu prvi su korak u pokretanju rada na zaštiti Viškog zvjezdanog neba i okretanja Viškog akvatorija u smjeru razvoja astroturističke ponude.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)