Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
11:44 pm

Općina Tkon ispravila Agenciju u Splitu za čak 42 tjedne trajektne linije

Piše N.M.

Agencija za obalni linijski pomorski promet sa sjedištem u Splitu morala je ispravljati više poziva iz rujna za iskazivanje interesa za obavljanje redovitog javnog pomorskog prijevoza, a zbog čega je produžen rok prijave bio do 16. listopada, javlja 057 Info.

Međutim, tri dana poslije Agencija je zaprimila dopis Općine Tkon u kojem im se skreće pozornost da broj linija, koju u Agenciji nazivaju učestalost, ne odgovara realnom stanju i stvarnoj potrebi.

Iz Općine Tkon upozorili su Agenciju i na broj dodatnih putovanja koja su se redovito održavala tijekom 2023. godine, a zbog kojih su državnu trajektnu liniju 432 Tkon – Biograd i obratno održavala dva broda (‘Kijevo’ i ‘Otok Pašman’).

Općina Tkon ističe da je stvarna potreba otoka Pašmana u visokoj sezoni održavanje linije s dva broda manjeg kapaciteta do 40-tak vozila s učestalosti od 19 putovanja dnevno.

U ispravljenom javnom pozivu Agencije sada se navodi 133 polazno – povratna putovanja, umjesto 91 koliko ih je bilo u pozivu iz rujna. Ovaj važi do 29. listopada. 

Radi se o iskazivanju interesa brodara po komercijalnim uvjetima, što traži Europska komisija koja kao ne priznaje subvencioniranje državnih linija na kojima se ionako sufinancira prijevoz putnika određene kategorije.  Stoga Agencija za obalni linijski pomorski promet provodi analizu tržišta sa stajališta ponude, a kojom analizom se moraju utvrditi trenutačna i potencijalna ponuda bez intervencije države.

Nakon toga bi trebao slijediti pravi natječaj.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)