Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
2:36 pm

NA LOVRINCU Sve o ponudi i cijenama za blagdan Svih sveti: Lampioni od jedan do deset, a aranžmani i do 60 eura

Tradiciju treba očuvati, treba posjetiti obiteljske grobnice, zapaliti svijeću na prijateljevom grobu, prisjetiti se dragih ljudi. Scenarij je to koji će se odvijati idućih sedam dana na gradskim grobljima koja su nezaobilazna mjesta uoči Svih svetih i Dušnog dana. Posjetili smo Lovrinac i saznali kakva je ponuda cvijeća, aranžmana i lampiona. 

Crvena, žuta, roza, bijela su boje koje prevladavaju na štandovima, rezano ili sađeno cvijeće, o raznim faktorima ovisi i konačna cijena. Grobne aranžmane izrađuju od svih vrsta cvijeća u raznim oblicima, formama i veličinama, a za iste izdvojit ćete od pet do 60 eura. Među rezanim cvijećem najtraženije su ruže čija je cijena od jedan do tri eura, dok ćete za krizantemu izdvojiti od dva do pet eura, ali je jesenska ruža idealan ukras u hladnim danima, navode nam prodavači na splitskom groblju. 

– Najviše se traži cvijeće u zemlji, najviše traje, a tu je najtraženija multiflora krizantema u posudama. Cijene se kreću od 5 do 15 eura, prošle godine su bile do 10 eura te su one najviše poskupjele. Od vode za zalijevanje, struje za grijanje plastenika, sav repromaterijal lončanice, zemlja, ukrasni celofani, sve je s većom cijenom. I premda imate svoj proizvod, morate i vi dignuti cijenu – govori nam cvjećar koji se ovim poslom bavi tri desetljeća, a koji je na Lovrincu cijelu godinu.

Baš zato negoduje što je, u najproduktivnijem periodu godine za njih, na platou ispred njihovih štandova prodaju i drugi cvjećari.

– Za ovaj blagdan bi mi, koji smo tu cijelu godinu, napravili neki veći promet ovako ne osjetimo neku značajnu razliku. Ako već tu mora biti dodatna 42 štanda i to punih 18 dana, pitam se zašto ih ne stave na neku drugu lokaciju, a ne ispred naših štandova. Dobro, nećemo kukati. Gužve još nema, očekujemo povećan promet za vikend, a vrhunac posjeta Lovrincu naravno će biti u srijedu – mišljenja je naš sugovornik kojeg veseli što je Vlada odlučila da cvjećari i svjećari mogu raditi na blagdan Svih svetih, unatoč zabrani rada nedjeljom i blagdanom.

Sve je poskupjelo, barem što se cvijeća tiče, ali svijeća ima za svaki džep – od jedan do deset eura. Kako su nam kazali najtraženiji su klasični lampioni, ali u ponudi ima i onih elektronskih. 

Osjeti se kriza u prodaji, potvrdili su nam i ostali prodavači.

– Ne osjeti se gužva, možda je i kišno vrijeme utjecalo na to, ali ima još tjedan dana do blagdana. Pitari i zasađeno cvijeće se najviše, već tradicionalno, prodaju za ovu prigodu. Često kupci biraju košarice i bukete. Dosta ljudi komentiraju da smo skupi, ali kako je došao euro sve je otišlo gore. Košarice smo ranijih godina prodavali za 50 kuna, a ove godine za iste ćete izdvojiti deset eura. Tako da razumijem kupce i slažem se da je sve poskupjelo. Ipak, ne ide se svaki dan na groblje i ljudima je ovo posebna prigoda gdje su spremni potrošiti određen iznos. Mi smo tu da im pomognemo izabrati, a najsretniji smo kada s našeg štanda odu zadovoljni. Ako nemate novca, dovoljno je i posjetiti grob, u tome je cijela poanta – navode nam sa štanda poljoprivrednog gospodarstva Antonio Šarić.

Puno je truda, vremena i financija potrebno za uzgoj cvijeća. Stoga, cvjećare svake godine brine hoće li ostati neprodanih komada. 

– Imate kupce koji će uzeti bez obzira na cijenu, no imate onih koji moraju odvagati svaku kunu, i takvima rado pomognemo izabrati najbolji omjer cijene i kvalitete – dodale su vrijedne gospođe sa štanda ‘Biseri’, pod čijim prstima nastaju predivni aranžmani u obliku srca, raznih vjerskih motiva, zanimljivih keramičkih posuda i figura. Cijene se kreću od deset do pedesetak eura, ovisno o vrsti cvijeća i dodatnim artiklima.

Kada smo obišli štandove, zaustavili smo dvije gospođe koje su obavile kupnju i krenule su posjetiti počivališta najdražih.

– Kupile smo sađeno i rezano cvijeće, a zaključak je da su cijene išle i do pedeset posto gore. Ne možete uštedjeti, trebate određen broj grobova obići i takva je prigoda da se ne gleda puno u novčanik. Izabrala sam krizanteme za mamu, tatu i muža, a djeca su odabrala posađenu krizantemu za tatu – kazala nam je gospođa Dunja, a s njom se složila i prijateljica Jagoda.

– Treba njegovati našu tradiciju, čuvati sjećanja na naše najmilije. Izabrala sam krizanteme, lijep je dan i drago mi je da smo baš danas odlučile otići na groblje. Bez obzira na sve, i na poskupljenja, cvijeće ćemo uvijek stavljati na groblje – zaključila je naša sugovornica.

S istim ciljem, posjetiti počivališta najdražih, stigla je na Lovrinac i Splićanka sa zagrebačkom adresom.

– Svake godine bih cvijeće kupovala u Splitu, ali sam shvatila da je značajno skuplje. Tako sam na zagrebačkoj tržnici Dolac prošla trostruko jeftinije, donijela sam velike zasađene krizanteme koje sam platila samo tri eura, a tu su preko deset. Bila sam i na tržnici Britanski trg, tamo su bile skuplje, a cijena je bila oko sedam eura. Godinama sam očito pogrešno činila, bilo mi je glupo da rođena Splićanka nosi cvijeće iz Zagreba – zaključila je. 

Grobovi su uređuju, štandovi su spremni za kupce, a Lovrinac i ostala posljednja počivališta uskoro će zasjati u rijetko viđenom prizoru.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)