Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
8:09 am

JEDINSTVENI PRIMJER Promovirana nova knjiga koja zaokružuje stoljeće natječaja u Splitu

Split je jedini grad koji u knjigama ima zaokruženih 100 godina natječaja. Četiri ih je napisao arhitekt prof.dr. Darovan Tušek, a petu potpisuje u koautorstvu s mladim kolegom, Hrvojem Bartulovićem. Knjigu ‘Arhitektonski natječaji u Splitu 2011. – 2022.’ izdao je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u nakladi Društva arhitekata Split. Upravo je u prostorijama DAS-a i promovirana knjiga, na mjestu gdje se, prema riječima Tušeka i obnavljao 80-ih, a gdje je jedan od ciljeva tada okupljenih arhitekata i bila nakladnička djelatnost. DAS je provodi godinama, a odigrali su i veliku ulogu u provedbi natječaja. 

Rad autorskog dvojca predstavili su izv. dekan FGAG-a, prof. dr. sc. Neno Torić, predsjednica DAS-a Daša Gazde, prodekanica za nastavi za studije arhitekture i urbanizma  doc. dr. sc. Sanja Matijević Barčot te konzultant u pisanju knjige, Dražen Pejković.

Gazde je iznijela kako je važno sačuvati institut javnog natječaja, odnosno da su transparentni i jasni svima.

Smatra i da bi bilo dobro da se digitaliziraju knjige dr. Tušeka.

Inspirativna je bila u govoru prodekanica

Matijević Barčot navodeći kako Split ima registar misli o arhitekturi i urbanizmu grada. Kroz pet knjiga obrađeno je 159 natječaja.

– Split je jedinstven primjer s ovim. Osim točne faktografije, aktualnog pravnog okvira, kronologije događanja, programa i popisa sudionika, autori se ne libe prijeći u kritički dio natječaja. Radi se o referentnom primjeru angažirane kritičke misli – ustvrdila je prodekanica.

Skromni su bili autori koji su se zahvalili svima u podršci u radu. Posebno se Bartulović osvrnuo na ulogu DAS -a koji je branio javne natječaje. Citirao je i riječi aktualnog vodstva DAS-a kako su natječaji civilizacijski standard. Dr. Tušek je istaknuo da sva svjetska sveučilišta objavljuju knjige i sretan je što FGAG ima taj kontinuitet. S obzirom na to da su u radu sudjelovali i predstavnici mlađe generacije, nazvao ju je ‘knjigom međugeneracijske solidarnosti’. 

– Na fakultetu je niz mladih koji se bave znanstvenim istraživanjem, ne sumnjam da će biti produkcija i dalje – završio je optimistično Tušek koji je Splitu ostavio ukoričeno pravo bogatstvo. 

Kurioziteta radi, posljednji obrađeni natječaj je za Istočnu obalu od lani. Prvi natječaj u Splitu je, inače, proveden 1922.godine, za kantun Tolstojeve, Riječke i Istarske.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)