Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
11:29 pm

Grad daje potpore dimnjačarima, bačvarima, šišačima pasa…

Piše N.M.

Grad Zadar raspisao je natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Grada Zadra za 2023. godinu. Obrtnicima, vlasnicima tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta, s ciljem njihovog očuvanja, jačanja konkurentnosti i poticanja razvoja dodijelit će se najviše 3.000 eura. Deficitarnim djelatnostima se smatraju one za kojima je na tržištu potražnja veća od ponude, javlja 057 Info.

Najzanimljiviji je dio u kojem se daju potpore tradicijskim obrtima, a dok je nekoliko ostalo samo na nekoliko pojedinaca (barkajol), nekih odavno nema na usluzi građanima, jer je postalo jeftinije kupiti proizvod u nekom trgovačkom centru nego popraviti stari, ili kupiti ručno izrađeni.

Prihvatljive djelatnosti su: bačvar, bakrokotlar, barkajol, bravar, bravar-ključar, brijač, brusač, brušenje stakla i kristala, cvjećar, četkar, čokolatijer, dimnjačar, fotograf, graditelj glazbala, izrada dekorativnih keramika i reljefa, izrada suvenira i nakita na tradicijski način, izrada i restauriranje narodnih nošnji, izrada umjetničkih predmeta i skulptura, izrada vesla, izrada i popravak čamaca,

izrada vitraja, kipar, kišobranar, kitničar, klobučar, knjigoveža, konzervator, košarač (izrada predmeta od slame i pruća), kemijska čistionica, kovač, krojač, krovopokrivač, krznar, licitar, lijevanje (odljevi umjetničkih predmeta), limar, lončar, medičar, mlinar, optičar, parketar, pećar (izrada i slaganje keramičkih peći), postolar, pranje i peglanje rublja, proizvodnja drvenih okvira za slike i ogledala – uokviravanje slika, puhanje stakla, puškar (izrada i popravak unikatnog oružja), remenar, restaurator, ručno kovanje – umjetnička bravarija, servis kućanskih aparata, servis elektroničke opreme, servis bicikala, servis i popravak fotoaparata i optičkih uređaja, slastičar, slikar, soboslikar-ličilac, staklar, stolar (izrada namještaja od drva), strojobravar, svjećar, šišanje i njega pasa, torbar (proizvodnja i popravak predmeta od kože), tkanje na tkalačkom stanu, tapetar, tokar, urar, usluge dadilje, užar, vlasuljar, vulkanizer, zavarivač, zlatar-filigranist, zlatovez i čipkarstvo.

Rok za podnošenje zahtjeva je zaključno s 23. studenog 2023. godine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)