Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:38 am

FOTOGALERIJA Festival Split Calling ispunio centar grada umjetničkim programom

Piše P. I.

Završen je festival Split Calling koji je tijekom tri dana na ulice i trgove stare gradske jezgre Splita doveo više atraktivnih predstava i performansa suvremenog cirkusa i umjetnosti na otvorenom.

Već prva izvedba kojom je festival otvoren u petak 20. listopada izazvala je veliku pažnju Splićana. Plava, čupava kugla koja šeta gradom zaintrigirala je svih, a riječ je bila o performativnoj šetnji grčke umjetnice Anthi Kougia. Umjetnica odjevena u ovaj masivni kostim kao efemerno stvorenje u prolazu i u suradnji s lokalnim fotografom istraživala je grad u svoj njegovoj traumi i sjaju. Rezultiralo je to izložbom u suradnji s fotografom Darkom Škrobonjom koja je otvorena drugog dana festivala.

I druga performativna šetnja privukla je brojne znatiželjne poglede. Šetajući gradom opterećena teretom pletenih košara, balansirajući instalaciju postavljenu na svojoj glavi hrvatska umjetnica Nikolina Majdak izvela je svoj performans ‘Teret naslijeđa je nasljeđe tereta’. Zaplet je to koji nema kraja, jer se vrti u krug. Ona prazni svoje košare od njihovog tereta, održava ravnotežu i trudi se da je dostigne te se nastavlja kretati.

Lepršavi i šarmantni akrobatski duet irskog kolektiva Hands Down Circus privukao je brojnu publiku. Dva izvođača konstruiraju vizualni svijet koristeći šarenu traku, manipulaciju objektima i partnerske akrobacije, a taj njihov svijet još je i privlačniji uz scenografiju tisućljetnih splitskih ulica.

Festival je obuhvatio i dvije umjetničke rezidencije u sklopu kojih su u Splitu boravila dva talijanska umjetnika, Giuliano Garufi i Giorgio Bertolotti. Na kraju svog rezidencijalnog boravka, u Dioklecijanovoj palači su pred publikom predstavili dvije izvedbe radova u nastajanju.

Slovenski umjetnik Tjaž Juvan, predstavio se cirkuskom predstavom ‘Glazbeni stol’ koja kombinira žongliranje, ekvilibrizam i eksperimentalni zvuk. Bila je to zadnja izvedba za ovogodišnje izdanje Split Callinga, ali program time nije završio jer je u popodnevnim satima umjetnik održao i radionicu kreativnog žongliranja za djecu. 

Dodatni program festivala uključio je još i radionicu partnerske akrobatike i stojeva s Hands Down Circus, radionicu sitotiska pod mentorstvom ekipe iz kolektiva Društvena tiskara Split i Queeranarchive na kojoj su se otiskivale festivalske torbe, Impro zračni jam uz bend Rolo te druženje i ples uz DJ Indlovu. Dodatni umjetnički program festivala obuhvatio je predavanja vizualne umjetnice Lane Stojićević i kustosice te suosnivačice Culture Hub Croatia Jasmine Šarić koje su predstavile svoje djelovanje i praksu u kontekstu javnog i privatnog prostora. 

Iza ovog festivala stoji udruga Cirkus Kolektiv koja već dugi niz godina provodi internacionalni program suvremenog cirkusa u Splitu s ciljem razvitka lokalne i regionalne cirkuske scene. Scena posljednjih godina sve više jača uz nove ideje i ostvarenja brojnih mladih umjetnika, a ovaj festival pravi je pokazatelj toga. No, iza pokretanja Split Callinga, stoji i jedna zanimljiva ideja, tj. cilj, a to je stvaranje nove vizije i percepcije prostora splitske gradske jezgre kroz pružanje nove kvalitete i slojeva kojima će se obogatiti centar grada koji je, nažalost, trenutno obilježen turistifikacijom, gentrifikacijom i monokulturnom transformacijom sadržaja. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)