Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
12:20 pm

Domovinski pokret: Ne možete prebrisati spomenik na Splitu 3, a nadopuniti štandarac natpisom koji izaziva duboke podjele u društvu

Piše P. I.

Iz Domovinskog pokreta poručuju kako je Grad Split preuzeo ‘zasluge’ za vandalizaciju spomenika palim pripadnicima HOS-a na Splitu 3. Objašnjenje koje je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević uputio javnosti glasi kako su oni samo vratili spomenik u prvobitno stanje, jer, kako tvrdi, izvorna dozvola za spomenik izdana je bez natpisa ‘za dom spremni’. 

‘Prema Ivoševićevu objašnjenju ispada kako Grad Split ustvari skrbi za spomenik, a vandali su oni koji su naknadno dodali ratni pozdrav HOS-a. Ovdje treba imati na umu kako idejni autor koncepta i sami autor spomenika nikada nisu istupili protiv dodatka na spomeniku palim vitezovima HOS-a. Stoga ni HOS ne može biti u prekršaju, jer su dodali natpis ‘za dom spremni’, smatraju u Domovinskom pokretu. 

Dodaju kako zaključci Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Vladina tijela koje je osnovana kako bi se donijeli zaključci o uporabi simbola iz prošlih vremena, kažu kako je navedeno znakovlje dozvoljeno upotrebljavati prilikom obilježavanja obljetnica iz vremena Domovinskog rata, ali i na spomen obilježjima. 

‘Spomenik palim pripadnicima IX. bojne HOS-a  svakako spada u navedenu kategoriju. Dakle, nema zakonske osnove za vandalizam Bojana Ivoševića i društva pod kapuljačama. S druge strane, autor koncepta gradskog štandarca Kuzma Kovačić zahtjeva obustavu radova na svom autorskom djelu. Kao autor navedenog spomenika na Pjaci Kuzma Kovačić se izrazito protivi upisivanju 26. listopada 1944. kao dana oslobađanja Splita od fašizma. Zakon kaže kako bez jasne dozvole autora nije moguće intervenirati na spomeniku. Ako Grad Split krene u intervenciju na navedenom spomeniku, bez odobrenja autora, napravit će presedan. Samim time stvorit će zakonsku osnovu za intervenciju naredne gradske vlasti koja će izbrisati natpis sa štandarca. Očito ulazimo u razdoblje – piši-briši’, navode iz Domovinskog pokreta.

Odgovoran gradska vlast, vlast kojoj je stalo do društvenog dogovora, smatraju oni, nikada ne bi postupila na način na koji postupaju Puljak i Ivošević. 

‘Ne možete prebrisati spomenik na Splitu 3, a nadopuniti štandarac natpisom koji izaziva duboke podjele u društvu. Očito je kako se gradska vlast priprema za parlamentarne izbore te kako zbog što boljeg rezultata želi polarizirati grad te na društvenim razvalinama graditi parlamentarnu karijeru. No, trebaju imati na umu kako je sve to kratkog vijeka – sve što vi izbrišete mi ćemo vratiti, a sve što vi napišete mi ćemo ukloniti već sutra!’, zaključuju iz Domovinskog pokreta.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)