Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
9:54 am

KUKA 2023. Održan 16. Kup Kaštelanskog zaljeva

Piše P. I.

Protekli vikend, od 20. do 22. listopada, Jedriličarski klub Split je bio domaćin nevjerojatnog jedriličarskog događaja, 16. Kupa Kaštelanskog zaljeva, poznatog pod imenom ‘KUKA’. Ova manifestacija privukla je 40 natjecateljskih posada s više od 200 članova posade, nudeći im adrenalinske izazove kako na moru, tako i na kopnu.

‘KUKA nije obična regata, već je pravo putovanje kroz sve dimenzije jedrenja. Ova jedinstvena priredba uspješno spaja tradiciju i suvremenost, urbani šarm i uzbuđenja regatnog natjecanja. Sudionici su imali priliku iskusiti raznolikost jedrenja, od opuštanja na moru do uzbuđenja tijekom regatnih utrka. Ovo tradicionalno natjecanje, već 16. put održano, privuklo je entuzijastične jedriličare svih dobnih skupina, bez obzira na njihovu razinu iskustva’, poručuju iz JK Split.

Početak događanja označen je u petak, kada je održan sastanak kormilara. Leo Lemešić, poznati hrvatski jedriličar koji je oplovio svijet, održao je inspirativno izlaganje o svojim jedrenjima i obilasku svijeta te najavio svoj novi plan za drugo putovanje oko svijeta, koje će ponovno započeti nakon sedam godina. Regata KUKA odabrana je kao njegov polazni punkt za to novo putovanje, čime je ovaj vikend postao i emotivan oproštaj od jedriličara koji planira još sedam godina putovanja svijetom.

Loši vremenski uvjeti prisilili su organizatore da odgode subotnju regatu za nedjelju. Unatoč tome, sudionici nisu ostali uskraćeni za zabavu na kopnu, gdje je održan cjelodnevni program. Jedriličarski klub Split priredio je i iznenađenje za sve prisutne – koncert grupe Psihomodo pop koji je dodatno podigao atmosferu i pripremio natjecatelje za nedjeljnu regatu.

Nedjelja je donijela idealne uvjete za regatu, s jugom, obiljem vjetra i ponekom kapi kiše u predivnom ambijentu Kaštelanskog zaljeva. Organizatori su se potrudili omogućiti sudionicima nezaboravno iskustvo jedrenja na kursu regate koji se prošle godine pokazao uspješnim i koji je omogućio svima da osjete čar regatnog jedrenja.

Luka Jerčić, direktor regate, naglašava kako su o samom formatu jedrenja puno razmišljali jer su željeli svima, iskusnima i onima s manje regatnog iskustva, omogućiti adrenalinsko jedrenje u kursu olimpijskog trokuta. Jedrenje koje neće biti zamorno niti prezahtjevno, ali zanimljivo svim jedriličarima. Na Kupu Kaštelanskog zaljeva konačno svi imaju priliku osjetiti kako je to biti na startu velike flote i regatavati oko bova.

Start prvog plova označen je u 11.30, a čast je pripala Andrei Perkov, direktorici Talijansko-hrvatske gospodarske komore, jednom od pokrovitelja regate. Među gostima regate bili su i Stipe Čogelja, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, koji je također podržao ovu manifestaciju kroz program Pomorsko je dobro, te Antonija Kljaić iz Grada Kaštela, dugogodišnji pokrovitelj regate.

U moru jedara na startu bili su i naši jedriličarski olimpijci, Toni Bulaja, Ivan Kljaković Gašpić i Elena Vorobeva, što je dodatno pridonijelo sportskom značaju KUKA regate.

U popodnevnim satima, u Jedriličarskom klubu Split, održana je svečana dodjela nagrada najboljim posadama. Pobjednici Grupe A bili su posada jedrilice ‘Dubrovnik’ (kormilar Denis Vukas) iz JK Orsan, dok su u grupi B pobjedu odnijeli članovi posade ‘Universitas Nova’ (kormilar Ivan Kljaković Gašpić) iz JK Split.

‘Ovaj nezaboravan vikend na KUKA regati još jednom je dokazao da regatno jedrenje spaja strast prema moru, tradiciju i modernu te da nudi jedinstvenu priliku svima, bez obzira na razinu iskustva, da se natječu na velikoj sceni. Vjerujemo da će KUKA regata i dalje privlačiti entuzijaste i pružati nezaboravne trenutke na moru’, zaključuju iz JK Split.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)