Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
12:17 pm

Jakobušić: Nisam se konzultirao sa starijim igračima

Piše D. F.

Hajdukov predjednik Lukša Jakobušić upitan je je li imao namjeru podnijeti ostavku?

– Kada dođete negdje preuzimate odgovornost. Prvi dan ste me pitali hoću li dati ostavku. Licemjerno je s naše strane da zagovaramo kontinuitet, tražimo smjene. Nadzorni odbor ima alat. Da sam ja čekao ostavku Ivana Leke, vjerojatno je ne bih dočekao. Jeftinije ga je bilo ostaviti. Ovaj model je najbolji za funkcioniranje. Kontinuitet nije vezan za osobu. Sve što je dobro za Hajduk meni odgovara. Kada budem mislio da je u meni problem budite sigurni da neću biti tu. 

Jeste li se konzultirali sa starijim igračima?

– Ne, niti sam imao potrebe.

Je li zabrinjavajuće za vas da je rezultat ispod svega drugog što klub radi?

– Ovdje je najvažnije što je na terenu. Kada sam došao prvi dan rekao sam svojim suradnicima, ako nije teren najbolji, ne znači da u drugim segmentima trebamo biti najbolji. U ovom klubu i gradu je najvažnije što je na terenu. Prošle sezone su nas izvukli juniori, Akademija, ali u ovom trenutku ova sezona je ‘ta’ i isključivo ovisi o prvoj ekipi. I ja bih volio da je bolja situacija, ali nije tako loša. Drugi smo, u borbi za prvo mjesto. To što je klub na svim razinama dobar ne znači da oni ne mogu biti dobri. Klub će biti dobar i velik kada bude dobra prva ekipa. Moj cijeli fokus je na prvoj ekipi da budemo prvi jer sve drugo funkcionira. U Hajduku je najvažnije da se pobjeđuje. Ova sezona mjerit će se samo po rezultatima prve momčadi.

Je li Mislav Karoglan zadnji trener u vašem mandatu?

– Ja bih volio, ali neću se libit ni njega promijeniti ako bude problem. Potpuno sam drugačiji nego što sam sad ovdje. Nisam navikao na smjene. Ovdje je bitno pobjeđivati. Kada je završila presica na predstavljanju Leke bio sam uvjeren da je to moja zadnja presica, da se neću trebati više pojavljivati. Ideja s Ivanom je bila da ne bude meni zadnji, nego da bude prvi sljedećem. Ako za prvaka bude trebalo napraviti rezove, budite sigurni da ću ih napraviti.

Što ima Hajduk od deset mjeseci Ivana Leke?

– Imamo iskustvo, presicu. Kada nešto radite onda morate biti uvjereni u to. Nije se dogodio klik između momčadi i njega. On se iskorigirao, propatili smo pet mjeseci, stali smo iza njega. Krenuli smo u novu sezonu. Malo smo patili jedni i drugi. Ivan Leko je dobar čovjek, izvrstan stručnjak. Volio bih da se vrati jednom i da napravi pravi posao. Kada netko umre najgore je onome tko ostane, a najlakše onome tko ‘pođe’. Kralj je mrtav, živio kralj. Mislavu je najbolje iskustvo Istra. 

Hoćete li nešto naučiti iz ovoga, i bi li se vi trebali baviti prvom momčadi?

– Predsjednik Uprave je odgovoran za sve. Neke odluke su bile teške. Ukinuli smo drugu momčad, donijeli smo odluke koje su bile trend. Ja se ne razumijem u nogomet, a netko će reći da se ne razumim ni u financije i marketing. Mislim da sam jednom ušao u svlačionicu, nakon Slaven Belupa lani. Nisam na treninzima, ne spavam s njima. Teže mi je ne biti s njima nego biti. 

Nikola Kalinić?

– Znate koliko sam bio osobno vezan uz njega. Nisam bio zadovoljan kako je to završilo, ali sam prihvatio tu odluku. To je bila odluka trenera i Nikole. Obojica su bili izrazito pošteni jedan prema drugome. Nisam se slagao, ali sam prihvatio. Nikoli Kaliniću su otvorena vrata. Ukoliko dođe inicijativa od sportskog direktora i trenera mi ćemo to prihvatiti. U ovom trenutku se nismo bavili Nikolom, ali ne znači da nećemo. 

Jeste li s Ivanom Lekom dogovorili otpremninu?

– Dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Postoje određene stavke u ugovoru. Neće biti problema.

Kakva je situacija s Lukom Vuškovićem, može li on konkurirati za prvu momčad?

– Volim da me pitate, iako to nije pitanje za mene. Za mene je priča s Lukom Vuškovićem završena. Najveći transfer u povijesti. Trenira s prvom ekipom, konkurira. Bitno je da svaki tjedan ima treninge i da igra. Bitan mu je kontinuitet igre do prvog mjeseca, a onda ćemo zajedno s Tottenhamom vidjeti gdje ide na posudbu. Ideja je da tada vratimo Prpića iz Radomlja.

Hoće li novac od Luke Vuškovića biti iskorišten za pojačanja?

– Hajduku treba godišnje deset milijuna eura dodatnih prihoda. To se može nadoknaditi budžetom, ili dio Europom. Mi ove sezone nismo ušli u Europu. Naš proračun je 29.5 milijuna eura. Možemo prodati Sigura, Pukštasa, Sahitija i imamo mir godinu dana. Ali, to što igrači dođu za ‘nula’ ne znači da manje vrijede. Da imamo viška novaca, uđemo u Ligu prvaka najviše bih volio da uložimo u kamp. Novac koji smo dobili za Luku je raspoređen. Da smo prodali Pukštasa onda bi imali dodatni novac za ulaganje. 

Hoćete li ostati ako Hajduk bude prvak?

– Meni istječe mandat, ja nisam bitan. Pitali ste da zašto nisam dao ostavku, a sad bi da ostanem? Dugo je do šestog mjeseca. Kad god odem neće mi nitko unesrećiti, a do tad imamo svoj put. Možda i za Božić ne budem tu. Hajduk je čudan. Danas si tu, sutra nisi. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)