Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
11:42 am

Jakobušić: Ne mislim da je dovođenje Ivana Leke bila pogreška, a Mislav je najbolje rješenje za Hajduk

Piše D. F.

Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić nakon smjene trenera Ivana Leke i imenovanja Mislava Karoglana je rekao:

– Nisam mislio da ću se ponovno naći ovdje nakon što smo u Bijelom salonu predstavili Ivana. Zahvaljujem mu se na svemu, na dolasku, angažmanu. Bez ikakve fige, s punom zahvalnošću mu se zahvaljujem za proteklo razdoblje. Ovo je bila jako teška odluka za mene osobno. Ja to gledam kao svoj poraz, ali baš zbog toga mislim da je ovo jedina ispravna odluka. To je upravo suprotno od onoga što sam zagovarao, a to je kontinuitet. Koliko sam promijenio trenera… Očekivalo se da se ima kontinuitet struke. Kao društvo i mi ovdje smo licemjerni. S jedne strane bi kontinuitet, a s druge bi mijenjali, i mene i sportskog direktora. Najvažniji je kontinuitet procesa. Imamo novi Nadzorni odbor, imamo kontinuitet nadziranja, Uprave, ali treba nam kontinuitet osvajanja.

Potom je nastavio:

– Ne mislim da je dovođenje Ivana Leke bila pogreška, ali od početka kao da se nisu mečirali igrači i on ili klub i on. To ne znači da je on loš ili da je ekipa loša, ali kao da smo zapeli. Jasno nam je s kojim je očekivanjima došao Ivan. Nije krenulo baš najbolje, klub je stao iza njega. Ne mislim da nam je lani mogao donijeti titulu. Ne mislim da je njegova krivica što nismo osvojili, mi nismo bili zreli. Ali, to je bio proces i za njega i za nas. Dogovorili smo se da je ovo ta sezona. On je toga potpuno svjestan, hajdukovac je, razumije mentalitet. Tako smo krenuli u sezonu. Nismo osvojili Superkup, a svi znate što znači trofej, održava klub velikim. Nije se dogodilo. Krenuli smo izvrsno u sezonu. Cilj je bio da igramo Europu i da osvojimo naslov prvaka. U našem trogodišnjem razdoblju ova je godina određena kao ‘ta’. Imamo najveći broj članova, ostvarili smo rekordan transfer…Na tom putu Ivan Leko je bio jaka karika zajedno sa sportskim i sa mnom. Nismo uspjeli u Europi. To je bilo jako bolno, za mene jako bolno. Odnijelo nam je veliki broj novaca. Tako smo selektirali ekipu na ljeto. Doveli smo igrače za tri fronta. Mi sada imamo malo više igrača za dva fronta. Trenutno smo jedan ili dva boda od vrha. Nismo smijenili trenera zbog rezultata nego zato što ne izgledamo dobro. Ne vjerujem da Ivan može ovo preokrenuti, da možemo u šestom mjesecu biti prvi. Stali smo iza njega nakon debakla u Europi. Netko će reći da je PAOK jači, ali nismo dali gol u dvije utakmice. Hajduk ovakve strukture i budžeta moramo igrati u Europi. To je najviše moja krivica. Meni bi bilo najlakše jer treba osigurati sredstva za preživljavanje.

Još je kazao:

– Nakon 18 godina neuspjeha mi mislimo da je ovo ta sezona u kojoj bi Hajduk trebao osvojiti naslov. Ako ne bude, ništa se neće dogoditi, bit će neki drugi ljudi. Imamo dobru ekipu. Zatekli smo ekipu s 19 milijuna eura, a ova vrijedi 51 milijun. Ne može mi nitko reći da nismo bolji od Istre i Gorice. Mi u petak možemo biti prvi. Zamislite, klub pravi ovakav rez, a za pet dana možemo biti prvi. Ovo nije šok terapija. Nismo išli u smjeru drugih trenera. Meni je bilo najvažnije da ostavimo Ivana. S njim imam odličnu komunikaciju. Skandiraju njemu i plješću mu, mene ne diraju, ali ovo je sve suprotno od onoga što mi odgovara. U šestom mjesecu će se vidjeti je li ova Uprava uspješna ili ne. Svatko je dobar kada ode, nitko kad je tu. Mislav je bio jedini kandidat. Nismo s nikim drugim razgovarali. Ne mislimo da je loša ekipa, niti da je Ivan loš trener. Treba nam netko tko može odmah doći, tko pozna svlačionicu. Mi znamo njegov rad. Mislav je bio u dva stožera prije. Završili smo u Koprivnici. Imali smo drukčiji plan, ali zbog Mislavovih privatnih razloga odlučili smo pričekati mjesec dana, a doktori su sugerirali da se neko vrijeme ne bi trebao baviti trenerskim poslom. Ivana Leku sam čekao dvije godine. Zahvaljujem mu se što je došao, prihvatio. Znam kolika mu je volja, znam da je živio za uspjehom. I njemu je teško, svi rastanci su teški. Suosjećam s njime, vrlo. I Niko i on će naći neki posao. Bez obzira što je bilo lakše ostaviti Ivana mislim da to ne bi bilo dobro. Mislav nije najbolji trener na svijetu, ali mislimo da je najbolje rješenje za Hajduk. Ovo je preuzimanje odgovornosti. Ne samo da je imam, ovaj model i klub je savršen za ovakve stvari. Ovo je samo promjena trenera, nije nestabilnost. Mi imamo kontinuitet upravljanja. Imamo skupštinu koja može smijeniti predsjendnika, a imamo i Nadzorni odbor. Rade dobro svoj posao i ako vide da nije dobro budite sigurni da će me smijeniti. Hoće li, ne znam. Imaju priliku svaki dan. Dok god se izlažem nema potrebe da dajem ostavku. Ako ne osvojimo naslov mislim da sam vrlo neuspješan. Imamo dovoljno kapaciteta, znanja i da smo zreli na svim razinama da budemo prvi. Imamo potencijal da budemo prvi. Pored nas i Dinamo želi. Veće su šanse da Dinamo bude prvi, ali tu je Rijeka, Osijek, pa i Gorica. Nama najviše treba Europa. Lakše ćemo u Europu ući kao prvaci nego kao pobjednici kupa. Šesti mjesec iduće godine će doći brzo. Želimo Mislavu svu sreću. Možda nema podršku javnosti jer nije brend. Ja da sam navijač i da se smijeni Leko i dovede Karoglan rekao bih ‘što ovi rade’. Mislav ima podršku Uprave i svlačionice – rekao je Jakobušić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)