Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
12:07 pm

FOTO UTORAK U ČETVRTAK Lovorka Magaš Bilandžić o ženama iza kamere

Piše A. A.

Osmo izdanje Foto utorka očekuje nas u četvrtak, 26. listopada, u 19 sati, a donosi zanimljivo gostovanje dr. sc. Lovorke Magaš Bilandžić, izvanredne profesorice na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U svom predavanju ‘Žene iza kamere – o profesionalnim fotografkinjama, fotoamaterkama i fotoreporterkama u Hrvatskoj od 1918. do 1945.’ dr. sc. Magaš Bilandžić predstavit će modalitete školovanja, djelovanja, položaja i uloge fotografkinja u Hrvatskoj od 1918. do 1945. Na primjeru istaknutih fotografkinja poput Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka, Ivane Tomljenović Meller i Elvire Kohn, ali i niza drugih, manje poznatih i danas zaboravljenih autorica, analizirat će se prisutnost žena u okviru fotografske struke i scene. 

Pri tome će se posebna pažnja posvetiti njihovu angažmanu u fotografskim atelierima, recepciji u javnosti te prisutnosti na izložbama. Drugim riječima, povijest fotografskog medija u Hrvatskoj sagledat će se iz ženskog rakursa i kroz djelovanje profesionalnih fotografkinja, fotoamaterki i fotoreporterki koje su obilježile fotografiju u razmatranom razdoblju te objektivom zabilježile duh vremena i brojne pojave karakteristične za lude dvadesete, turbulentne tridesete i ratne četrdesete prošlog stoljeća. 

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije vezane uz modernu i suvremenu umjetnost te fotografiju (izborni kolegij Fotografija u Hrvatskoj do 1945.). Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005., doktorirala 2012. s temom ‘Sergije Glumac – život i djelo’. Autorica je brojnih izložbi (npr. ‘Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke’, 2015.). Surađivala je na nizu izložbenih projekata u okviru kojih je autorski obradila pojedine dionice (npr. ‘Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost’, 2018., dionica grafički dizajn; ‘Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji 1929-1941’, 2019., dionica fotografija). Bavi se temama vezanima uz modernu i suvremenu umjetnost, posebice grafičkim dizajnom, fotografijom, scenografijom, grafikom i poviješću izložbi.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio programa ‘Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)