Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
4:45 pm

22. KOMferencija: Tema je istina u odnosima s javnošću, a očekuje se dolazak stručnjaka iz 13 zemalja svijeta

KOMferencija Hrvatske Udruge za odnose s javnošću nakon dvadeset godina vraća se u Split, a očekuje se na desetke inozemnih stručnjakinja i stručnjaka u ovom području. 

Danas su KOMferenciju, koja će se održati od 30. studenog do 2. prosinca 2023., u splitskom Hotelu Ambasador predstavili Mario Aunedi Medek, predsjednik HUOJ-a, Jerko Trogrlić, predsjednik Organizacijskog odbora KOMferencije i Andrea Čović Vidović, programska direktorica KOMferencije.

Najavili su dosad najbogatiji program, prepun istaknutih imena iz čak 13 zemalja diljem svijeta.

– Imena su stvarno fantastična, imena koga sve možete pogledati i poslušati možete pronaći na web stranici KOMferencije. Namijenjena je svim komunikatorima, od mladih, studenata i studentica, pa sve do senior eksperata koji su više desetljeća u komunikacijama. Tema je ‘Istina u odnosima s javnošću’. Govorit ćemo jako puno o geostrateškoj situaciji, imam eksperticu koja dolazi iz SAD-a, a pričat će o odnosima SAD-a i Kine. Ekspertica Jasna Jelisić radi za europske institucije kao stručnjakinja za Balkan, a dotaknut će se stranog uplitanja, osobito Rusije u komunikacije i medije na zapadnom Balkanu. Lista je doista impresivna – najavila je Andrea Čović Vidović, programska direktorica KOMferencije.

– U sklopu 22. izdanja KOMferencije imamo priliku ostvariti dva izuzetno važna cilja za našu strukovnu zajednicu. Prije svega, krovnom temom istine u odnosima s javnošću kao PR profesionalci imamo priliku progovoriti o tome što naša struka zaista jest i da je, unatoč uvriježenom mišljenju o PR-u, upravo istina sveto pravilo naše struke. Drugi cilj i ujedno velika želja leži u tome da se jedna velika strukovna konferencija međunarodnog karaktera održi Splitu. Imali smo ovdje jako dobrih konferencija i inicijativa, ali one najveće se tradicionalno u Hrvatskoj održavaju u Zagrebu ili Rovinju. Sada možemo ugostiti jednu takvu konferenciju i u centru Splita, što je izvrsna prilika upravo za mlade koji su ovdje sve više zainteresirani za ovu profesiju i koji se ovom prigodom mogu upoznati s domaćim i međunarodnim stručnjacima te iz prve ruke dobiti važna saznanja kroz predavanja ponajboljih svjetskih stručnjaka – istaknuo je Jerko Trogrlić, predsjednik Organizacijskog odbora KOMferencije.

Jedina hrvatska Udruga za odnose s javnošću broji 27 godina postojanja, a od tada je organizirala 21 KOMferenciju, naime ovo je 22. po redu.

– Naša percepcija je da jedino što ne smijemo napraviti jest lagati, a percepcija ostalih je da to baš i nije tako. Očekujemo više od 400 ljudi. Razgovarat ćemo o fake newsu, istini iz različitih kutova i kroz sport, politiku, organizaciju događaja, tako da mislim da će biti baš uzbudljivo i zanimljivo – rekao je Mario Aunedi Medek, predsjednik HUOJ-a.

– Mi kao jedina strukovna udruga za odnose s javnošću u Hrvatskoj inzistiramo na tome da i javnost i mediji shvate da bez istine ne može biti ni prava ni prave komunikacije, to je nulta komunikacijska točka. To bi bila krovna pouka, upravo etičnost, moral i istina – zaključila je Čović Vidović.

Poseban naglasak na ovogodišnjoj KOMferenciji HUOJ stavlja upravo na mlađe naraštaje, a uz revitaliziranu studentsku sekciju to potvrđuje i najveći broj ikad prijavljenih studenata za nagradu ‘Mlada nada’. Sukladno tome, postignuta je suradnja s četiri sveučilišta iz regije, iz Splita, Zadra, Dubrovnika i Mostara, na temelju koje će studenti ostvariti posebne cijene za kotizacije i smještaj.

– Ja bih rekao da je ovo zanimanje prilično atraktivno. Ako pogledate koliko se studijskih programa otvorilo vezano za odnose s javnošću, onda vidite da je to jedan baš onako nagli porast. Odnosi s javnošću imaju relevantnu društvenu funkciju, pogotovo u svijetu gdje je više puta ponovljena laž postala istina i gdje je percepcija istina i o istini se možemo dogovoriti. Danas je potpuno normalno da su PR-ovci članovi uprava velikih korporacija, znači sama važnost unutar biznisa je visoka – zaključio je Mario Aunedi Medek i dodao kako HUOJ-a smatra da društvo može biti bolje mjesto, ako PR-ovci imaju priliku raditi svoj posao i ako ga rade na bolji način.

Ovom prigodom u Splitu će se prvi puta u povijesti uživo održati i dodjela međunarodnih nagrada ‘the! award’ za najuspješnije komunikacijske projekte iz zemalja regije, a u konkurenciji su ukupno 22 projekta iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)