Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
1:02 pm

VIDEO Doznajte zašto se Bračani ponose svojim kamenom

Piše P. I.

Zbog ove škole učenici iz drugih hrvatskih gradova odlaze na Brač, zbog nje svi brzo pronalaze posao jer vješto barataju alatom i kamenom.

‘Klesarska škola na Braču jedina je specijalizirana klesarska škola u svijetu jer nudi dva programa obuke klesara i klesarskih tehničara’, ističe Tamara Plastić, ravnateljica škole.

Učenici pohađaju velik broj sati praktične nastave u svojoj školi ili u licenciranim klesarskim radionicama. Sve što možete vidjeti u školi, izradili su učenici u dobi od 14 do 18 godina, kao i pročelje Klesarske škole zbog koje se smatra najljepšom na svijetu.

‘Učenici u školi najčešće osjete poziv, da to stvarno žele raditi. Ostalo je na nama meštrima i školi da njegujemo tradiciju i postupno im otkrivamo tajne zanata oblikovanja bračkog kamena’, objašnjava Denis Nižetić, nastavnik praktične nastave u Klesarskoj školi Pučišća.

Školu trenutačno pohađa 43 učenika, najčešće s otoka Brača, ali dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke i Njemačke. Nakon pohađanja škole, učenici započinju svoju karijeru kao restauratori u kamenu, kipari, građevinari ili arheolozi.

Više o ovoj školi pogledajte u rubrici Miljokaz u Koordinaciji, specijaliziranoj emisiji o građevinarstvu. Emisiju možete pratiti srijedom u 17.35 na HRT 2, na YouTube kanalu te na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, LinkedIn i Tik Tok.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)