Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
11:32 am

Osigurano 80 tisuća eura za potpomognutu oplodnju, još se ne dodjeljuju: ‘Molim Puljka da pokrene izradu pravilnika’

Prilikom izglasavanja proračuna za 2023., splitsko Gradsko vijeće usvojilo je amandman SDP-a kojim je osigurano 80 tisuća eura za fond za sufinanciranje medicinske potpomognute oplodnje. Taj iznos, međutim, još nije utrošen u tu namjenu, i to zašto što nije izrađen ni pravilnik. 

Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik, koji je u više navrata u javnom prostoru ukazivao na važnost potpore parovima koji se bore s neplodnošću, sazvao je konferenciju za medije na kojoj je pozvao gradonačelnika Ivicu Puljka na konačnu realizaciju. 

‘Istraživanja pokazuju da čak 20% parova ima problema pri ostvarivanju u roditeljskom smislu prirodnim putem, stoga su ovi postupci jako bitni. Godišnje ih se izvede oko 7500 u Hrvatskoj te se, srećom, dobije oko 1200 djece. 

Svi parovi imaju pravo na četiri besplatna postupka preko HZZO-a. Naš je prijedlog bio da one s prebivalištem u Splitu nakon toga subvencionira Grad s iznosom od 70% ako se izvodi u KBC-u, 60% u poliklinikama na području Splita te 40% u poliklinikama na teritoriju Hrvatske i Europske unije, a s najviše tisuću eura. 

Važna je i stavka da HZZO subvencionira do 42. godine života žena. Mi, pak, smatramo da bismo trebali pomaknuti tu granicu, odnosno omogućiti i im subvenciju i nakon te dobi ako, naravno, liječnici utvrde da imaju teoretsku šansu.

Ne postoji nijedna prepreka da se ovo realizira. Na ovoj temi ne želim politizirati, već samo zamoliti gradonačelnika da se pokrene jer je jako velik interes’, apelirao je Matijević. 

Istaknuo je kako je Općina Gradac, na čelu sa SDP-ovim Matkom Burićem, prva uvela ovu mjeru. Primjer su slijedili i gradovi među kojima su Osijek, Dubrovnik, Makarska te Ploče. Upravo se gradonačelnik Ploča, član predsjedništva SDP-a i liječnik Mišo Krstičević pridružio današnjoj konferenciji kako bi ukazao na njen značaj.

‘Ova odluka s jedne strane utječe na demografski aspekt, no najvažnije je to što ima snažan solidaran učinak te je kao takvu treba promatrati. Današnje je društvo nestabilno, nije lišeno stresa ni neugodnih događanja na dnevnoj razini, stoga je bilo kakav izlazak u susret ljudima koji pokušavaju ostvariti svoje roditeljske ambicije kudikamo hvalevrijedan. 

U smislu financijskog opterećenja bilo koje lokalne samouprave gotovo ništa ne znači, odnosno minimalan je teret, a tim ljudima velik je vjetar u leđa. Ne bi trebalo biti nikakvih opstrukcija da se ovakve stvari uvedu, pogotovo zato što Split već ima formiranu stavku u proračunu te samo treba napraviti korak izrade pravilnika’, naglasio je Krstičević.

Ploče, inače, nemaju postavljenu gornju dobnu granicu. Sufinanciraju dva ponavljanja postupka godišnje iznosom od tisuću eura. 

Ovom je prigodom istaknuto i kako cijena varira ovisno o nizu segmenta, ali se približno radi o oko dvije tisuće ura. SDP-ovci su ujedno napomenuli kako su mnogi parovi uspjeli postati roditelji u desetom, pa čak i 15. postupku.

‘Uspjeh je postupka individualan, no određene ustanove imaju bolju uspješnost, što pokazuje kako ona definitivno ovisi o tehnologiji i liječnicima. Frustrirajuće je kada parovi znaju da postoji netko bolji tko bi im mogao pomoći, a nisu u materijalnoj poziciji da to iskoriste. U tom je smislu važno da to bude obuhvaćeno pravilnikom’, naveo je Krstičević.

‘Ako uđu u crnu statistiku, država pere ruke. Jedino lokalna samouprava tada može uskočiti. Naši sugrađani žele se ostvariti kao roditelji, mi im trebamo pomoći da lakše dođu do svog sna’, poručio je Matijević.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)