Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Hrvatska
10:20 pm

Održan 8. Zagreb Security Forum – međunarodna konferencija o hibridnim prijetnjama i sigurnosnoj arhitekturi

Piše M.K.

U organizaciji Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Udruge sv. Jurja, uz potporu Zaklade Konrad Adenauer i brojnih partnera i sponzora, na Sveučilištu obrane i sigurnosti u Zagrebu je 20. i 21. listopada 2023. godine održana osma međunarodna znanstveno-stručna sigurnosna konferencija Zagreb Security Forum (ZSF) na temu ‘Transatlantska suradnja i nova sigurnosna arhitektura’ koja je okupila oko 200 priznatih domaćih i stranih stručnjaka iz područja nacionalne i međunarodne sigurnosti iz 28 zemalja članica EU i NATO-a, kao i onih izvan tih saveza. Forum je održan uz podršku NATO programa ‘Znanost za mir i sigurnost’.

Naglasak ovogodišnjeg Foruma bio je na transatlantskoj suradnji i novoj sigurnosnoj arhitekturi uslijed promjenjivih geopolitičkih okolnosti uzrokovanih Ruskom agresijom na Ukrajinu, brutalnim napadom Hamasa na civile u Izraelu te odgovorom države Izrael na terorizam. Podrobno je opisivano djelovanje ruske obavještajne zajednice na području Bliskog istoka, njihova sprega s islamističkim radikalima i teroristima, kao i njihove aktivnosti kojima se pokušava utjecati na javno mišljenje brojnih država na zapadu.

U pozdravnim govorima okupljenima na Forumu obratili su se predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, bivši zapovjednik KFOR-a general Erhard Buehler, ministar obrane RH Mario Banožićbivši slovenski ministar obrane Matej Tonin, potpredsjednica EU komisije Dubravka Šuica, zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler, viši savjetnik i voditelj NATO-Znanost za mir i sigurnost programa Claudio Palestini te viši dužnosnik u sjedištu zaklade Konrad Adenauer u Berlinu Alexandar Beribes.

Paneli su obrađivali aktualne teme hibridnih prijetnji i uloge NATO-a u njihovoj identifikaciji i sprječavanju te jačanju sposobnosti društva za borbu protiv lažnih vijesti što je posebno važno za Hrvatsku i druge države koje u 2024. godini imaju brojne izborne procese.

Brojni su predavači ukazali na potrebu otvorenog komuniciranja pouzdanih i točnih informacija i znanja te podjele iskustava između stručnjaka različitih profila na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Naime, bez snažne suradnje znanstvenika i društva ni države se ne mogu obraniti od brojnih sigurnosnih izazova s kojima se suočavamo i s kojima ćemo se tek suočiti. Znanost u tim procesima ima vrlo važnu ulogu, osobito u procesima provjere točnosti informacija i vjerodostojnog djelovanja u javnoj sferi, što je osobito važno prilikom borbe protiv brojnih netočnih informacija kojima se javnost učestalo obasipa kako bi donijela pogrešne i štetne odluke.

Na ovom je Forumu, s razlogom, posebna pažnja bila posvećena snažnoj krizi i sukobima na Bliskom istoku koji prijete ugrožavanju svjetskog mira. Ukazano je da postoje brojne informacije koje govore o tome da Hamas nije nikako djelovao sam niti samostalno priprema teroristički napada na Izrael. Kao države koje se u tom kontekstu spominju su Iran te Rusija. Ta će činjenica imati bitnu ulogu u jačanju napadnih i obrambenih kapaciteta Ukrajine u procesima oslobađanja okupiranih dijelova Ukrajine i to u vrlo skorom vremenu, što je dodatno istaknuto u tzv. Ukrajinsko-Litvanskom panelu.

Također je predstavljena i studija koja vrlo podrobno opisuje procese i aktivnosti koje hibridni napadač može koristiti protiv javnosti i država koje želi napasti, ali i modela na koji napadnuta društva mogu organizirati sustav za prepoznavanje tih prijetnji te aktivnosti koje trebaju poduzeti kako bi se obranili. Dokument nosi naziv ‘The NATO STO SAS-161 Research Task Group (RTG) – Military Aspects of Countering Hybrid Warfare: Experiences, Lessons, Best Practices Volume V: Military Implications’ i javno je dostupan.

Na Forumu je dodijeljena i posebna nagrada za znanstvenu izvrsnost brigadiru dr. sc. Viacheslavu Semenenku za njegov znanstveni doprinos u borbi protiv hibridnih prijetnji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)