Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:42 am

Grah je bogat dobrim bjelančevinama, učinkovita je zamjena za meso i stanjuje struk

Piše N.M.

Nutritivna svojstva graha povezana su s opskrbom bjelančevinama, vitaminom A, vitaminom C, vitaminima skupine B, vlaknima i mineralnim solima, poput magnezija, željeza, fosfora, kalcija, kalija i bakra.

Izvrstan je izvor biljnih proteina te ima brojna svojstva, a najvažnija su:

– antioksidans: zahvaljujući prisutnosti polifenola, pomaže u suzbijanju učinaka slobodnih radikala, čime se sprječava starenje

– poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava: ima malo masnoća i bogat je vlaknima, što drži razinu kolesterola i triglicerida pod kontrolom. Dobar sadržaj folata za smanjenje razine homocisteina, aminokiseline koja, pri visokim razinama, povećava rizik od srčanih bolesti

– drži razinu kolesterola pod kontrolom

– stabilizira razinu glukoze u krvi, otklanjajući skokove glikemije nakon obroka

– čuva funkciju crijeva i bori se protiv zatvora zbog prisutnosti topivih i netopivih vlakana

– pomaže u održavanju zdrave težine zahvaljujući prisutnosti škroba i vlakana korisnih za poticanje osjećaja sitosti

– čuva zdravlje očiju zahvaljujući opskrbi mineralima poput cinka

Bogatstvo vlaknima, prema brojnim istraživanjima, onima koji ga konzumiraju u većim količinama omogućuje znatno tanji struk.

Nadalje, imat ćete nižu tjelesnu težinu i krvni tlak od onih koji ga ne konzumiraju.

Valja pritom istaknuti da ga treba izbjegavati jesti u slučaju ako uzrokuje prekomjerno oticanje trbuha i stvaranje crijevnih plinova, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)