Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

Zadarska postaje ‘zelena’ zračna luka

Piše N.M.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravit će u ponedjeljak, 23. listopada u Zadarskoj županiji, gdje će u Zadru u 10 sati nazočiti potpisivanju Ugovora za izvođenje radova u Zračnoj luci Zadar.

Riječ je o projektu ‘Elektrifikacija i ekologizacija sustava prihvata i otpreme zrakoplova u Zračnoj luci Zadar’ ukupno vrijednom više od 16 milijuna eura, a koji se sa sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i koji za cilj ima osiguranje ekološki prihvatljivog sustava napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije, s krajnjim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš.

Novim ulaganjem zadarska Zračna luka postat će prva zelena zračna luka koja primjenjuje solarnu energiju, a zrakoplovi će se električno napajati.

Projekt koji uključuje ugradnju jedinica za napajanje zrakoplova na stajanci, elektroopremu za opsluživanje zrakoplova i fotonaponsku elektranu vrijedan je 12,5 milijuna eura, a iz Programa će dobiti bespovratnih 10 milijuna, javlja 057 Info.

Nakon Zadra, potpredsjednik Vlade i ministar Butković posjetit će Sukošan gdje će u 11 sati obići projekt uređenja dijela obalnog pojasa luke Sukošan, sufinanciran sredstvima Ministarstva, kao i projekt sanacije pomorskog dobra Šulterova vala / Obala Alfreda Lisice koji će obići u 11.30 sati u Bibinjama.

Nakon obilaska lučkih projekata u prostorijama Općine Bibinje sudjelovat će na sastanku vezanom za izgradnju željezničke zaobilaznice naselja Bibinje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)