Tart od kruške i čokolade klasičan je desert za pripremu u jesen i hladnije doba godine.
Kruške su, naime, tipično voće jesensko-zimskog razdoblja i vrlo su svestrane, a najbolje daju u kombinaciji s čokoladom.
Za prhko tijesto:
250 g brašna
60 ml vode
60 ml kukuruznog ili kikiriki ulja
80 g šećera
1 žličica praška za pecivo
1 organski limun, naribana korica
sol po ukusu
Za nadjev:
250 ml djelomično obranog mlijeka
20 g brašna
45 g šećera
10 g gorkog kakaa
50 g ekstra tamne čokolade
2 kruške viljamovke
1/2 limuna
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli i koricu limuna. Dodajte vodu i ulje i brzo mijesite prstima dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.
Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 1 sat.
U međuvremenu pripremite čokoladnu kremu: u posudu stavite 20 g brašna, kakao i 45 g šećera i promiješajte.
Mlijeko polako ulijte u posudu sa suhim sastojcima, uključite vatru i neprestano miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice.
Smjesu kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete kremu. Ugasite vatru.
Tamnu čokoladu nasjeckati i dodati dok je kakao krema još vruća pažljivo miješajući da se otopi.
Dobivenu čokoladnu kremu ostavite da se potpuno ohladi.
Kruške ogulite, narežite na 4 dijela pa na tanke ploške, iscijedite sok od pola limuna i poprskajte ih da ne pocrne.
Na papiru za pečenje valjkom razvaljajte tijesto na debljinu oko 5-6 mm.
Neljepljivi kalup za tart veličine 24-26 cm (malo premazan maslacem ili uljem) obložite tijestom, ulijte čokoladnu kremu i poravnajte površinu.
Zatim složite kriške kruške koncentrično izvana prema unutra.
Pecite 35-40 minuta, ili dok tijesto ne porumeni.
Pustite da se skroz ohladi prije nego izvadite tart iz pećnice.
Čuvati u frižideru maksimalno 3 dana, piše Novi list.
Komentari (2)
Hi everyone!