Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
3:40 pm

RECEPT Lagani tart od krušaka i čokolade

Piše N.M.

Tart od kruške i čokolade klasičan je desert za pripremu u jesen i hladnije doba godine.

Kruške su, naime, tipično voće jesensko-zimskog razdoblja i vrlo su svestrane, a najbolje daju u kombinaciji s čokoladom.

Za prhko tijesto:

250 g brašna

60 ml vode

60 ml kukuruznog ili kikiriki ulja

80 g šećera

1 žličica praška za pecivo

1 organski limun, naribana korica

sol po ukusu

Za nadjev:

250 ml djelomično obranog mlijeka

20 g brašna

45 g šećera

10 g gorkog kakaa

50 g ekstra tamne čokolade

2 kruške viljamovke

1/2 limuna

Priprema: 

U zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli i koricu limuna. Dodajte vodu i ulje i brzo mijesite prstima dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.

Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 1 sat.

U međuvremenu pripremite čokoladnu kremu: u posudu stavite 20 g brašna, kakao i 45 g šećera i promiješajte.

Mlijeko polako ulijte u posudu sa suhim sastojcima, uključite vatru i neprestano miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice.

Smjesu kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete kremu. Ugasite vatru.

Tamnu čokoladu nasjeckati i dodati dok je kakao krema još vruća pažljivo miješajući da se otopi.

Dobivenu čokoladnu kremu ostavite da se potpuno ohladi.

Kruške ogulite, narežite na 4 dijela pa na tanke ploške, iscijedite sok od pola limuna i poprskajte ih da ne pocrne.

Na papiru za pečenje valjkom razvaljajte tijesto na debljinu oko 5-6 mm.

Neljepljivi kalup za tart veličine 24-26 cm (malo premazan maslacem ili uljem) obložite tijestom, ulijte čokoladnu kremu i poravnajte površinu.

Zatim složite kriške kruške koncentrično izvana prema unutra.

Pecite 35-40 minuta, ili dok tijesto ne porumeni.

Pustite da se skroz ohladi prije nego izvadite tart iz pećnice.

Čuvati u frižideru maksimalno 3 dana, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)