Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
10:47 pm

VRATIJA SE ŠUNJE Brončani Smoje napokon gleda Rivu, Prokurative i Varoš

Godinama se čekalo na spomenik najvećem kroničaru i humanisti grada Splita, Miljenku Smoji, a danas je brončani Smoje natprosječne visine od oko 145 centimetara u sjedećem položaju napokon došao na svoje mjesto – Matejušku.

– Smoje je čitav život na Matejuški. Nikada se nije pomakao, on je ovdje rođen, ovdje su mu otac, dida i pradida imali ribarski brod. I evo ga zahvaljujući dvojici gradonačelnika. Inicirao je Zvonimir Puljić, a realizirao profesor Puljak. Smoje je ne samo najveći kroničar, već i najveći humanista što je ovaj grad dao. Njegov moto je ono što se s ponosom spominje u kronici Velog mista ‘Prkos moćnome, zaštita slabome’ – rekao je sa suzama u očima Feđa Klarić, legendarni splitski fotoreporter i Smojin prijatelj, koji je među prvima sjeo pored Smojina kipa i našalio se s prisutnima.

– Je li lipši nego šta je bija? Svaka bi mu dala ovakvome – rekao je Feđa i tako nasmijao sve koji su čuli šalu na račun Smojina izgleda.

Spomenik je izradio kipar Ante Guberina prema predlošku oca Aleksandra, koji je prije 15 godina pobijedio na natječaju.

– Vodio sam se isključivo očevom skicom kako bi bio što dosljedniji njemu. To je na jedan način i posveta ocu s obzirom na to da je otac umro prije godinu dana, nije dočekao ovo. Bio je dogovor u obitelji, ako Smoju ne može on napraviti da napravim ja – rekao je autor Smojina kipa.

Postavljanje Smojina kipa na Matejušku središnji je događaj obilježavanja godine u ime novinarskog barda nazvane ‘Smojinih 100’, dok je sami događaj otkrivanja spomenika nazvan ‘Vratija se Šunje’ jer je Šunje bio Smojin nadimak, objasnila je koordinatorica Smojine godine Herci Ganza.

– Smoje je sjeo na svoje mjesto. Tamo gdje je sjedio i gledao Split, pogled će mu ići prema Bellevue gdje je najčešće ispijao jutarnje kave, gdje je đirava cijeli život na putu od Veloga Varoša prema Rivi. Mislim da je bilo krajnje vrijeme da se najvećem kroničaru ovoga grada digne spomenik – zaključila je.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak na događaj je stigao u simpatičnoj majici na kojoj je stajao natpis ‘A ludega li grada i još luđeg gradonačelnika!’, a prokomentirao je kako bi znameniti Smoje danas vidio njegov rad te rad gradske uprave.

– Vjerujem da bi Smoje itekako kritizirao ovo što mi radimo, a s druge strane siguran sam da bi i prepoznao da sve što radimo, radimo čistog srca i obraza za Split, za moderan grad u kojem će svi građani živjeti lijepo. Izuzetno sam ponosan i siguran sam da dijelim ponos svih sugrađana što smo otkrivanjem spomenika Miljenku Smoji ispravili jedan dio nepravde, koji mu je nanijet tijekom proteklih desetljeća  – rekao je gradonačelnik Puljak i čestitao svima koji su bili u organizaciji ovoga projekta, ali i Gradskom vijeću koje je donijelo odluku o Smojinoj godini, kao i svim građanima, koji su izrazili podršku.

Na Matejuški se tako danas okupilo stotinjak ljudi povodom otkrivanja spomenika, a svi su htjeli ovaj događaj obilježiti i fotografijom s kipom legendarnog Smoje. 

Osobno su Smoju poznavale Duška i Mirjana.

– Bio je poseban čovjek, pomalo neobičan, ali mi koji smo odrasli blizu njega, voljeli smo ga. Lepa nas je učila plesati i lijepe me uspomene vežu za njega. Bio je svoj, njegove šale su uvijek bile dvosmislene, ali je bio nježan prema djeci i mi smo ga voljeli – rekla je Duška, a Mirjana je dodala:

– Za njega se znalo što misli to i kaže. Znala sam ga, dolazio je u moju kuću i prijateljevao je s mojim suprugom. 

– Velike su to uspomene i velike serije, jednostavno nezaboravno. Dio je moje mladosti i htjeli smo biti dio ovoga svega – rekao je Joško.

– Smoje je Splitu dao sve, kao i Oliver, ma još i više. Samo da je napravio Malo i Velo misto bilo bi dovoljno. Svaka mu čast i rest in peace, moj Smoje – rekla je Miljenka.

– Puno mi znači, a i za Split. Bilo je vrijeme da se ovakvo nešto organizira za Smoju – rekla je Nelka, dok je Marin istaknuo kako je Grad Split ovo mogao napraviti i ranije imajući u vidu da Smoje predstavlja Split i Dalmaciju.

Tijekom cijelog programa pjevalo se i plesalo, za što su bili zaduženi Gradska glazba Split, Folklorni ansambl Jedinstvo, Hrvatsko glazbeno društvo ‘Stjepan Radić’ iz Žrnovnice, Mješovita klapa Filip Dević i Gradski zbor Brodosplit.

Sve prisutne oduševio je lik popularnog Bače iz Velog mista  kojega je utjelovio član Zbora splitskog HNK, Miro Ljubičić.

Feštu je zaokružio nastup Nenada Vetme s pjesmom ‘Velo misto’ posvećenoj Smoji. Dio nastupa možete pogledati u videozapisu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)