Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:45 pm

RECEPT Kako najjednostavnije napraviti tempeh

Piše N.M.

Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.

Tempeh se najčešće prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima.

Ako želite unijeti više okusa u tempeh, marinirajte ga barem pola sata prije pečenja.

Pečeni tempeh sljubite s drugim sezonskim povrćem te poslužite uz kuhanu rižu, krumpir ili stavite između dvije kriške kruha, piše Punkufer.

Sastojci za tempeh:

250 g tempeha

250 g šampinjona

1 zelena paprika

1 crvena paprika

1 manji luk

1-2 žlice umaka od soje

½ čajne žličice crvene paprike

½ čajne žličice luka u prahu

½ čajne žličice češnjaka u prahu

½ čajne žličice mediteranske mješavine začina

½ čajne žličice kajenskog papra

biljno ulje za pirjanje

sol i papar po želji

Priprema tempeha:

Zagrijte malo ulja u velikoj tavi pa na njemu prepirjajte luk i paprike narezane na trakice te gljive nasjeckane na kriške. Pirjajte sve zajedno oko 15 minuta uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Posolite ih i popaprite po želji te stavite sa strane.

Tempeh narežite na kriške debljine oko pola centimetara.

Na zagrijanom ulju ispecite tempeh koji ste začinili paprikom i lukom u prahu, mediteranskom začinskom mješavinom, kajenskim paprom i češnjakom u prahu.

Pecite tempeh dok ne dobije zlatnosmeđu boju – otprilike tri minute. Potom dodajte umak od soje, promiješajte i nastavite pirjati oko pola minute.

Pomiješajte pirjano povrće s temephom i sve zajedno poslužite toplo – na kriški tostiranog kruha, uz kuhanu rižu ili drugi prilog po želji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)