Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.
Tempeh se najčešće prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima.
Ako želite unijeti više okusa u tempeh, marinirajte ga barem pola sata prije pečenja.
Pečeni tempeh sljubite s drugim sezonskim povrćem te poslužite uz kuhanu rižu, krumpir ili stavite između dvije kriške kruha, piše Punkufer.
Sastojci za tempeh:
250 g tempeha
250 g šampinjona
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 manji luk
1-2 žlice umaka od soje
½ čajne žličice crvene paprike
½ čajne žličice luka u prahu
½ čajne žličice češnjaka u prahu
½ čajne žličice mediteranske mješavine začina
½ čajne žličice kajenskog papra
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji
Priprema tempeha:
Zagrijte malo ulja u velikoj tavi pa na njemu prepirjajte luk i paprike narezane na trakice te gljive nasjeckane na kriške. Pirjajte sve zajedno oko 15 minuta uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Posolite ih i popaprite po želji te stavite sa strane.
Tempeh narežite na kriške debljine oko pola centimetara.
Na zagrijanom ulju ispecite tempeh koji ste začinili paprikom i lukom u prahu, mediteranskom začinskom mješavinom, kajenskim paprom i češnjakom u prahu.
Pecite tempeh dok ne dobije zlatnosmeđu boju – otprilike tri minute. Potom dodajte umak od soje, promiješajte i nastavite pirjati oko pola minute.
Pomiješajte pirjano povrće s temephom i sve zajedno poslužite toplo – na kriški tostiranog kruha, uz kuhanu rižu ili drugi prilog po želji.
Komentari (2)
Hi everyone!