Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
3:59 pm

BOLJI UVJETI Prosječna plaća vatrogasca s pet godina staža iznosi oko tisuću, a sada će biti veća za oko 150 eura

Zapovjednik JVP Grada Splita, Mario Mikas, splitski gradonačelnik, Ivica Puljak i koordinator Sindikata policije Hrvatske za vatrogastvo, Marko Milić, danas su u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita potpisali Kolektivni ugovor, koji omogućava bolje uvjete rada vatrogasaca.

Novi kolektivni ugovor usklađen je s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta vatrogasaca koji je propisao državni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković. Djelatnici JVP Grada Splita dobili su povećanje plaće od oko 150 eura u bruto iznosu, istaknuo je zapovjednik JVP Grada Splita, Mario Mikas, koji nije skrivao zadovoljstvo potpisom ugovora.

– Mislim da je to pristojan pomak na plaći. Mislim da su vatrogasci u istim problemima kao i ostale društvene djelatnosti, ako plaća i prihodi nisu primjereni radu, naravno da će biti manje zainteresiranih. Imamo primjere u drugim županijama da se raspiše natječaj za deset ljudi, a nitko se ne prijavi. Ove službe su u problemima. Vatrogastvo je posao koji zahtjeva psihofizičku kondiciju, dva puta svako dvije godine treba ići na liječnički, dva puta godišnje su testiranja… Ne može to svatko ni raditi. Ovim ugovorom dobili smo povećanje plaća, veće koeficijente, povećani dodatak za rad nedjeljom, kao i za prekovremene sate, tako da će ta plaća biti primjerena današnjem vremenu – rekao je zapovjednik Mikas i dodao kako prosječna plaća vatrogasca s pet godina staža s dodacima iznosi oko tisuću, a sada će biti veća za oko 150 eura.

Do novog kolektivnog ugovora došlo je, kako je rekao gradonačelnik Puljak, kroz konstruktivan razgovor, a Grad je, ističe, dao sve ono što u ovom trenutku može pružiti kako bi vatrogascima pružili što bolje uvjete rada.

– U sljedećem proračunu smo planirali povećanje od 1, 3 milijuna eura za vatrogasnu namjenu, od čega je 950 tisuća eura povećanje plaća. Postoji najava da će država jedan segment tog povećanja preuzeti na sebe s obzirom na to da su promijenjeni zakoni. Gradovima su dane neke obaveze u tom smjeru, a ostatak od 350 tisuća eura namijenjen je za uniforme i još neke sitne, tehničke stvari – rekao je gradonačelnik Puljak.

Da se radilo o korektnim pregovorima potvrdio je i koordinator Sindikata policije Hrvatske za vatrogastvo, Marko Milić, koji je istaknuo i kako je Grad prihvatio sva traženja.

– Mislim da je ovo jedna budućnost i da težimo europskim standardima, a ovo je znak da idemo u Europu i to smo sada potpisali. Pozdravio bih kolegu Nikicu Botu koji je bio idejni začetnik ovog projekta, koji je teško ozlijeđen prilikom vršenja svoje dužnosti, a sada nije s nama. On je zaslužan velikim dijelom za ovaj ugovor. Gradonačelnik je izašao u susret i nije bilo problema. Sve što smo tražili on je ispunio sa svojim timom – rekao je predstavnik Sindikata, Marko Milić na što se nadovezao gradonačelnik Ivica Puljak.

– To su građani Grada Splita to ispunili. To su sve naša zajednička sredstva – zaključio je Puljak.

Do danas JVP Grada Splita broji 910 intervencija u ovoj godini, a inače ta brojka na godišnjoj razini varira od 1200 do 1500 intervencija. Smo trećina intervencija odnosi se na požare, istaknuo je zapovjednik Mikas, a sve ostale vezane su uz prometne nesreće, do različitih tehničkih intervencija poput otvaranja vrata, liftova i slično.

– Opremljeni smo dobro, uniforme mijenjamo, a Grad daje sredstva za to. Ukupna je vrijednost nekih 250 tisuća eura. Godinama se konstantno radi na usavršavanju, a ove godine smo kupili opreme u vrijednosti nekih 100 tisuća eura, pa ona nije problem. Vozila sam nam odlična – rekao je Mikas.

Predstavnik Sindikata, Marko Milić istaknuo je i kako je s novi kolektivnim ugovorom Grad Split na većoj razini za razliku od ostatka Hrvatske po pitanju vatrogastva. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)