Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

AGRESIVNO SE ŠIRI Uskoro čišćenje Marjana od pajasena!

Splitski skautski zbor kroz permanentno djelovanje unutar Green Split programa, u suradnji s Javnom ustanovom Park-šuma Marjan, pokreće volontersku akciju čišćenja Marjana od pajasena (Ailanthus altissima). Ova je invazivna vrsta, između brojnih drugih, prepoznata kao stvarna prijetnja bioraznolikosti zbog oduzimanja prostora drugim biljnim vrstama te izuzetno brzog, agresivnog širenja.

Glavni su donatori pod kojima se zelene inicijative splitskih izviđača trenutačno odvijaju Europska komisija, Europski socijalni fond putem (44.153,74 €) i Ured za udruge Vlade RH (7.791,84 €). Kroz projekt ‘Scoutcity-grad po mjeri djece – 2. generacije’, u partnerstvu s HGSS stanicom Split, uz dosadašnje pošumljavanje i pripremne radionice za djecu te izdavanje vegetacijske karte Marjana, u mogućnosti su osigurati logistiku za ovu inicijativu.

Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora, na konferenciji za mediji na kojoj je predstavljena, istaknuo je kako je ova inicijativa pokazatelj kako je itekako moguće oslanjati se na mlade te kako njihovi profesori, odnosno učitelji rade sjajan posao. Naime, akcija čišćenja odvijat će se tri subote zaredom – 4., 11. i 18. studenog – pri čemu su prva dva termina već popunjena, gotovo i treći. Riječ je o najmanje njih 150 po pojedinom. 

‘Izviđačka organizacija deklarira se kao pomoć, odnosno dopuna obitelji i školi u odgoju i neformalnom obrazovanju djece i mladih. Ovo je primjer zajedničkog djelovanja’, naglasio je Perić te u tom kontekstu podsjetio na njihov značajan odaziv na Boranku u protekle dvije godine. 

Nadalje je naveo kako je Park-šuma Marjan bez oklijevanja prihvatila inicijativu, stoga će se i, kako je posrijedi zaštićeno područje, provesti pod njenim ovlastima. Ravnatelj Marko Pejnović ovom ju je prilikom okarakterizirao kao hvale vrijednu. 

‘Problemu pajasena, naravno, treba dugoročno pristupiti. Za takvo što potrebna je i velika količina ljudstva’, također je rekao. 

U ovom inicijalnom pohodu savjetnik je i suradnik SSZ-a Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt. On je, pak, naznačio kako pajasen, u nizu invazivnih biljki, na ovom području radi najveće probleme.

‘Zajednički je ovo obol hvatanju u koštac s globalnim problemom. Imamo tumore, rakaste stanice koje ugrožavaju nama vrijedne lokalne biljke. Stoga je ovo početak vrlo pozitivne priče. Još postoji određen broj ljudi koji nije osviješten o problematici, sada će jednostavnije dobiti informacije’, naveo je. 

Napomenuvši kako se trećina Marjana nalazi na području Gradskog kotara Spinut, njegov je predsjednik Luka Kovač-Levantin pozdravio čišćenje pajasena. Najavio je ujedno osobni dolazak. 

‘Svjesni smo da je ova inicijativa tek početni korak u borbi protiv invazivnih vrsta i jasno nam je da ovo nije rješenje koje će dovesti do (potpunog) iskorjenjivanja pajasena. U ovim okolnostima, unutar zaštićenog područja, ovakav je način djelovanja jedini moguć na volonterski način. Ipak, naša je namjera dugoročno djelovati, ponajprije kao pomoć autoritetima u borbi protiv pajasena, potom i kao oblik buđenja svijesti kod sugrađana.

Borba protiv pajasena mora biti dugotrajna i uporna i tim se trebamo baviti svi jer je u ovom trenutku – ma koliko to možda izgledalo prenapuhano (ali nije, vjerujte) – pajasen jedan od najveći neprijatelja bioraznolikosti, dakle biosfere. Nije to samo u Splitu, nego i u cjelokupnoj Hrvatskoj’, zaključio je Perić. 

Predstavnicima medija podijelili su se i primjerci Vegetacijske karte Marjana, kapitalnog djela SSZ-a koje su ostvarili uz podršku Europskih snaga solidarnosti te uz volontere koji su im pomagali, uključujući učenike 5. gimnazije i prof. Josipa Kosovića. To je ostvareno uz stručno vođenje Igora Belamarića te mr. sc. Dalibora Vladovića. Kartu je dizajnirala Vana Bašić.

U protekloj su godini predstavnici Splitskog skautskog zbora uz podršku Europskih snaga solidarnosti akcijom ‘Zeleno, volim te zeleno’ posadili 2500 stabala na Mosoru, pod nadzorom Hrvatskih šuma d.o.o., te su ovog ljeta kroz akciju ‘Agua de beber’ zalili preko 30.000 sadnica posađenih tijekom lanjske sezone pošumljavanja. Od početno uloženih 60.000,00 eura, u zajednicu su kroz različite oblike disperzirali preko 65.000,00 eura plasmanom sredstava i volonterskim radom. 

Njihove izložbe ‘Zeleno, volim te zeleno’ i ‘Tajanstveni život drveća’ vidjelo je mnoštvo građana u Marmontovoj ulici. Na njihovim je radionicama pripreme za boravak u prirodi u sklopu projekta ‘Scoutcity-grad po mjeri djece – 2. generacije’ sudjelovalo oko 1500 djece.

Kroz projekt pošumljavanja, kojem su izvršni organizatori, ove je sezone prošlo više od 1200 volontera a posađeno je više od 20.000 sadnica i drugog sadnog materijala. Tiskana je knjiga-priručnik na 760 stranica za rad izviđačkih udruga. Ostvarili su 1500 letaka u obliku ventule (lepeze) na Splitskom festivalu, zbog čega zahvaljuju na suradnji Stiviju Vučkoviću, direktoru festivala.

‘Kako je razvidno, želimo stalno biti podrška i pomoć svojoj zajednici po pitanjima koja su važna te u domeni svojih mogućnosti. Ne želimo se u tome umoriti. Građane pozivamo da nas podrže, da se uključe ili da sami razviju svoje inicijative i doprinose. Mi ćemo djelovati kroz volontiranje oko pošumljavanja, zalijevanja, čišćenja od invazivnih vrsta, građanskog nadzora. Ovo je naš grad, ovo je naša priroda, naš okoliš’, poručeno je ovom prigodom. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)