Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
5:50 pm

PAO ‘EL CROATA’: U Argentini uhićen unuk ustaškog zločinca

Piše M.K.

Argentinska policija je prošlog tjedna u velikoj akciji u Buenos Airesu uhitila 43-godišnjeg Ivu Estebana Rojnicu, poznatom pod nadimkom ‘El Croata’.

Kako navode argentinski mediji, radi se o čovjeku koji vlada tržištem crnih valuta, ujedno unuku ustaškog zločinca Ive Rojnice. Djed uhićenog je bio ustaški stožernik koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Južnu Ameriku.

Buenos Aires Times piše da je velika policijska operacija razbijanja nelegalnih mjenjačnica započela prošlog tjedna, a da je najveći uspjeh uhićenje Nimbus grupe, čiji je šef upravo ‘El Croata’. On je uhićen prošlog četvrtka, piše portal Pagina12, a prenosi Index.

Trgovac ‘plavim dolarom’

Rojnicu se sumnjiči da je glavni trgovac tzv. ‘plavim dolarom’, što je cijena koju postiže američki dolar na neslužbenom tržištu u Argentini. Plavi dolar se koristi za male transakcije. Prema izvorima, Rojnicine operacije su se proširile na SAD i Španjolsku, a navode da je imao i agencije u Boliviji i Urugvaju.

Policija je u prostorijama ureda Nimbusa, u vlasništvu Rojnice, pronašla računala i bilješke u kojima se navode devizne transakcije, prazne vrećice različitih veličina, strojeve za brojanje novca te aparate za uništavanje papira s već uništenim dokumentima. Argentinski mediji pišu da se među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa spominje i ‘poznati nogometaš’ koji nije imenovan.

Premda Rojnica nije imao najveću ilegalnu mjenjačnicu u zemlji, istraga je otkrila da je on sudjelovao u otvaranju offshore računa u SAD-u i raznim poslovima nekretninama u Paragvaju. Tamo je kupio nekretnine vrijedne milijune dolara.

Izvori iz istrage kažu da je Rojnica toliko novca uspio prebaciti iz jedne države u drugu preko turističke agencije Tower Travel. Mlađi Rojnica oženio se prošle godine manekenkom Melinom Cammertoni u bazilici Presvetog Sakramenta u San Martínu.

Djed Rojnica bio dio ustaša koji su pobjegli u Argentinu

Djed ‘El Croate’ bio je dio ustaške vlade koja je preuzela vlast u Hrvatskoj 1941. nakon njemačke invazije. 

‘Nacionalistički režim Ante Pavelića istrijebio je sve Židove na Balkanu i uz to proveo etničko čišćenje pokoljem Bošnjaka i Srba. Poraz 1945., s ponovnim ujedinjenjem Jugoslavije pod zapovjedništvom maršala Tita, odveo je ustaške vođe u zatvor. Pavelić je pobjegao u Argentinu gdje je uspostavio hrvatsku vladu u emigraciji, ali koja nije postigla međunarodno priznanje’, piše Pagina12.

Djed je dobio argentinske dokumente i slovio za uspješnog poduzetnika s tekstilnim tvornicama, a bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini. Wiesenthalov centar, organizacija koja traži bjegunce kriminalce iz Drugog svjetskog rata, 1994. godine donosi svjedočenja i dokaze o ustaškoj prošlosti Ive Rojnice. 

Svjedoci su rekli da je on sustavno progonio Srbe i Židove i da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapljeni imovine i ograničenju građanskih prava Židova. Njima je bilo zabranjeno držati trgovine i prolaziti ulicama.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)