Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
3:30 pm

MOTIVACIJSKO PREDAVANJE Prof. Dragan Primorac na Medicinskom fakultetu oduševio studente i sve okupljene

Dugotrajni pljesak punog amfiteatra Medicinskog fakulteta zaslužio je prof. dr. Dragan Primorac nakon predavanja ‘Nema mjesta za male snove’. Impozantni životopis sažet u motivacijski govor, ponajprije studentima, ali i brojnima koji su željeli čuti, oduševio je sve okupljene. Preletio je kroz svoja postignuća živo i zanimljivo, kao da je najjednostavnije na svijetu što je postigao. Dječak koji je s balkona stana na Sućidru gledao pustopoljinu ispod Vukovarske ulice kao ministar znanosti i obrazovanja je bio najzaslužniji za izgradnju Kampusa. Svjetski pečat ostavlja kao znanstvenik i kao predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina. Zanimljivo, dr. Henry Lee, američki genetičar koji je s Primorcem identificirao vukovarske žrtve, nedavno je napisao knjigu ‘Gunshot in Croatia’, baziranu velikim dijelom na njihov pothvat. Snažna je poruka mladima iz dvorane u Splitu da vjeruju u sebe i svoje snove. Ispred sebe su imali dokaz da se može, sa Sućidra do rada na svjetskim prestižnim sveučilištima, prijateljstva s nobelovcima, koje je i dovodio u svoj grad, do bolnice u svojoj domovini gdje opet postiže zapanjujuće rezultate u polju personalizirane medicine.

– Split je vječna inspiracija, ima nešto u njemu što vas motivira da budete bolji – rekao je uvodno. 

Više puta je naglasio studentima važnost obitelji, zatim da se usude sanjati veliko i nužnost kontinuiteta i upornosti. Kroz mladost je odlično brodio i u sportskim vodama, na vrh postolja se popeo kao taekwando reprezentativac. 

Sa splitskog Medicinskog fakulteta u Splitu stigao je do Amerike, primio niz nagrada na tamošnjem Sveučilištu i nastavio kročiti stazama genetike. Kao jedan od prijelomnih događaja izdvojio je identifikaciju žrtava Vukovara preko DNA analize kostiju. Iz ‘male Hrvatske’ napravljena je tada svjetska revolucija. Primorac kroči istim putem, otkrića i novih spoznaja u svrhu liječenja. Uoči predavanja obratili su se rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić i bivši dekan Medicinskog fakulteta StipanJanković

Ljutić je naglasio kako nema boljih ambasadora od znanstvenika te da će nastaviti s predavanjima studentima gdje im uspješni Splićani mogu biti primjer i poticaj. Janković je pak u kratkim crtama želio predstaviti Primorca, ‘dio koji ne piše u biografiji’. 

 – Ono što ga krasi je njegova čovječnost. Ako kaže da će nešto učiniti, to će i napraviti. Ako vam kaže da je prijatelj, onda to i jest, nikada patvoren, uvijek iskren – rekao je Janković.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)