Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
10:59 am

Monika Leskovar u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića

Piše P. I.

Nakon uspješnog svečanog otvorenja 4. koncertne sezone i imenovanja dvorane Koncertnom dvoranom Ive Tijardovića, Hrvatski dom Split najavljuje raznoliki program do kraja listopada u kojem će posjetitelji, osim na dva koncerta klasične glazbe u Ciklusu 1.618 i prvom koncertu jazz ciklusa Chiaroscuro, moći besplatno doći na predstavljanje monografije ‘Naša Ivanka Boljkovac’.

18. 10. 2023. Monika Leskovar i Zadarski komorni orkestar

Za svoj prvi koncert u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića 18. listopada u 19 i 30 sati jedna od najtraženijih hrvatskih koncertnih solistica, violončelistica Monika Leskovar, odabrala je raznolik program i suradnju s još jednim istaknutim violončelistom, Branimirom Pustičkim te Zadarskim komornim orkestrom.

Talijanska serenada Huga Wolfa i Holberg suita Edvarda Griega, dva klasika gudačkog orkestralnog repertoara, toplom nostalgičnom notom daju okvir putovanju do baroka i natrag u romantizam, sve do izleta u 21. stoljeće. Koncert za dva violončela djelo je koje se rijetko može čuti na domaćim koncertnim pozornicama, snažnog je dramskog potencijala koji Vivaldi crpi iz tamnih boja dvaju dubokih solističkih gudača. Za dva violončela i gudače je i skladba Violloncelles, Vibrez!, jednog od najprepoznatljivijih suvremenih skladatelja, Giovannija Sollime, čija se djela se odlikuju snažnom izražajnošću i sviračkom atraktivnošću. Prvi od pet Haydnovih koncerata za violončelo, u C-duru, jedno je od istinskih remek-djela svoga tvorca, ispunjen šarolikošću još uvijek rane, pretklasične koncertne forme i svježinom i obiljem tematskog materijala, koji u galantnoj igri i nizu bravura dijele i izmjenjuju solist i orkestar.

21. 10. Predstavljanje monografije Naša Ivanka Boljkovac – slobodan ulaz

U subotu 21. listopada u 11 sati u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića predstavit će se monografija ‘Naša Ivanka Boljkovac’ autorice Marije Barbieri. Ugledna umjetnica u svibnju 2023. ulogom Dome u Gotovčevom ‘Eru’ obilježila je visoku 48. obljetnicu svog umjetničkog rada u HNK Zagreb, a godinu prije toga, u svibnju predstavljena je monografija ‘Naša Ivanka Boljkovac’. Uz prikaz profesionalne karijere, kroz iskaze dirigenta i skladatelja dr.sc. Mladena Tarbuka i dr.sc. Tonćija Šitina, povjesničara i glazbenog kritičara, prisjetit ćemo se čestih gostovanja naše nacionalne prvakinje u Splitu i na Peristilu. Malo je onih umjetnika koji se mogu pohvaliti tako impresivnim popisom likova koje je Ivanka ostvarila, pjevačica koja je živjela operu, neprestano bogatila varijante scenskog spektakla i utjecaj kazališta u eri društvenih preokreta i estetskih promjena. Umjetnica je odlučila pokloniti veći broj monografija ustanovama i publici, a ulaz na događaj je slobodan. 

Posebna obavijest

Zbog povećanog interesa za novim pretplatama u sezoni 2023./2024., Hrvatski dom Split odlučio je produljiti upise na period do prvog koncerta u pretplati. Uz jedinstvenu pretplatu Teserakt u kojoj pretplatnici sami kreiraju svoju sezonu, odnosno sami biraju koncerte koje žele uključiti u vlastitu pretplatu, a koju je moguće upisati cijele sezone, moguće je u nadolazećem periodu upisati i sljedeće pretplate:

– Pretplata Chiaroscuro op. 23/24 br. 8 (osam koncerata jazz glazbe) upisuje se do 28. listopada 2023. godine.

– Pretplata Kontrapost op. 23/24 br. 8 (osam koncerata svjetske i popularne glazbe) upisuje se do 14. studenog 2023. godine.

– Pretplata Klasika op. 23/24 br. 8 (osam koncerata klasične glazbe) upisuje se do 24. studenog 2023. godine.

– Kulturni pokaz namijenjen djeci i mladima koji omogućuje popust od 70% dostupan je svakim radnim danom od 8 do 16 sati u Hrvatskom domu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)