Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:35 pm

ČITAJ KNJIGE I OSVOJI NAGRADU Dodijeljene nagrade najboljima u Ljetnom književnom izazovu Gradske knjižnice Kaštela

Piše M.K.

Maja Tadin u kategoriji ‘predškolci’, Karlo Jakov Koudela u kategoriji ‘niži razredi OŠ’, Jelena Koudela u kategoriji ‘viši razredi OŠ’ i Andrea Kero u kategoriji ‘srednja škola’ pročitali su najviše knjiga tijekom ljeta te su kao sudionici natjecanja Ljetni književni izazov Gradske knjižnice Kaštela – čitaj knjige i osvoji nagradu nagrađeni vrijednim knjigama pokrovitelja Natječaja Naklade Ljevak i diplomama Gradske knjižnice Kaštela. Dodjela nagrada održana je u srijedu 11. listopada u 12.30 u parku Gojača u Kaštel Sućurcu.

Sponzor glavnih nagrada je bila Naklada Ljevak, u čije je ime Anita Rimac najuspješnije ljetne čitače u kategorijama ‘predškolci – dječji vrtić, niži i viši razredi osnovne škole i srednja škola’ nagradila vrijednim i zanimljivim knjigama, dok je Gradska knjižnica Kaštela svim natjecateljima koji su pročitali više od deset knjiga uručila priznanja/diplome.

‘GKK je ove godine po deseti put tijekom ljeta organizirala program poticanja čitanja za djecu i mlade pod naslovom Ljetni književni izazov Gradske knjižnice Kaštela – čitaj knjige i osvoji nagradu, a mogu reći i kako sve nas u GKK velikom radošću ispunjava činjenica da se svake godine u ovaj čitateljski izazov uključuje sve više djece koja s užitkom dolaze u sve odjele GKK kako bi osobno odabrali knjige za čitanje. Gradska knjižnica Kaštela je Ljetni književni izazov prvi put organizirala 2014. godine, i od tada do danas je u natjecanju sudjelovalo više od 1500 mladih čitatelja, koji su postali vjerni članovi Gradske knjižnice Kaštela, strastveni čitači i zaljubljenici u knjigu i književnost, i to nam je svima u GKK najveće zadovoljstvo i radost’, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, na čiju je inicijativu ovo zanimljivo, edukativno i motivirajuće natjecanje u čitanju tijekom ljeta po prvi put organizirano u GKK u lipnju 2014., i to je bio prvi natječaj ovakve vrste u Hrvatskoj.

‘Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle, i djeca koja sudjeluju u natjecanju GKK Ljetni književni izazov postaju doživotni zaljubljenici u knjigu. Raduje me što u ime Naklade Ljevak, kao pokrovitelja natjecanja, mogu svake godine najboljim sudionicima ovog iznimno zanimljivog i korisnog natjecanja pokloniti naše najzanimljivije književne uspješnice, jer i na taj način djecu potičemo na daljnje čitanje. Gradska knjižnica Kaštela kao komunikacijsko- informacijsko središte Grada Kaštela, i kao kulturna, obrazovna i prosvjetna ustanova uistinu je postala pravi „dnevni boravak“ Kaštelana svih generacija, i mjesto za obrazovanje, druženje i kreativnost, jer Gradska knjižnica Kaštela u u svoje središte uvijek postavlja svoje korisnike i članove’, kazala je Anita Rimac u ime Naklade Ljevak.

Najviše knjiga tijekom ljeta u kategoriji ‘predškolci’ pročitali su: Maja Tadin s 86 pročitanih slikovnica, Fani Božin s 58 slikovnica i Lea Prungl (38), a slijede ih Marino Šunjić i Petra Parčina (23) i Filip Moš koji je pročitao 20 slikovnica. U kategoriji ‘srednja škola’ nagrađena je Andrea Kero za 17 pročitanih knjiga, dok je Toma Tadin dobio diplomu za 10 knjiga.

U kategoriji od 1. do 4. razreda najviše knjiga su pročitali su: Jakov Karlo Koudela (77), Anton Petar Markov (57) i Gita Prutina (54), a slijede ih Marta Markov (50), Lucija Parčina (48), Lucia Maria Koudela (47), Marino Smoljić (41), Cvita Maganjić (40), Cvita Martinić (38), Karmen Kovačić (37), Karla Jakovac i Filipa Pejša (33), Ella Omašić (32), Benedikt Josip Ćurić (27), Terezija Ćurić i Vito Melvan (20), Marko Bilić, Stjepan Novak (19), Marijeta Kušeta i Luka Šarić (18), Tihana Melvan (16), Antonia Klišmanić Ćudina, Tonći Vetma (15), Rita Dumanić, Franka Crljen, Marko Miše i Marin Benutić (14), Filip Elez, Klara Gotovac, Ana Čović i Iva Serajlić (13), Ema Jurčević, Nada Sikavica i Luce Županović (12), Ida Brajko, Lucija Došen, Gabriela Orošnjak, Domina Mornar i Leona Šimunović (11), Tonka Barišin, Anamarija Jukić, Marin Serajlić, Marta Renić i Lucija Hrga s 10 pročitanih knjiga.

Najviše knjiga tijekom ljeta u kategoriji od 5. do 8. razreda pročitale su Jelena Koudela (62), Marija Novak (61) i Klara Matas (48), a slijede ih Ana Prnjak (33), Petra Prnjak (28), Lara Bobeta (22), Marta Tomeljak (19), Lucija Miše (14), Ljupka Donkov (13), Ante Elez (13), Zvonimir Semren (11), Leo Bilić, Nikola Čatlak i Lana Marija Subotić (10).

‘S radošću pozivam svu djecu da se u što većem broju uključe u sve projekte GKK koji će biti provedeni do kraja godine, prvenstveno u Mjesecu hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen i najmlađima, i vrtićkoj dobi, i djeci, i mladima, ali i onima u najboljoj dobi. Na našim stranicama možete pronaći raspored održavanja stalnih radionica koje se održavaju u svih sedam odjela GKK. Kreativne radionice održavaju se subotom, i to svake subote u drugom Kaštelu, dok se večeri društvenih igara i bajkaonice, pričaonice, čitaonice u svakom odjelu, kao i uz more i u parkovima, i u starim jezgrama, održavaju u terminu koji je naveden na plakatima i na našoj službenoj mrežnoj stranici’. kazala je Dobrić.

Ujedno je podsjetila na besplatne knjižnice koje su postavljene u parkovima. Riječ je o zajedničkom projektu Gradske knjižnice Kaštela i Turističke zajednice grada Kaštela – ‘Sedam malih besplatnih knjižnica za sedam Kaštili’.

‘Naime, male besplatne knjižnice postavljene su u parkovima u svih sedam Kaštela i mogu reći kako nam sa svih strana stižu pohvale jer naši dragi Kaštelani svih generacija u kućice donose svoje knjige, a uzimaju iz kućica knjige koje do sada nisu pročitali. Svratite i vi već danas po svoju knjigu u najbliži odjel GKK ili do male besplatne knjižnice. U Mjesecu hrvatske knjige, povodom Dana hrvatskih knjižnica, 10. i 11. studenoga GKK je svima omogućila povoljniji ‘obiteljski upis“’ za 9 eura’, pozvala je Dobrić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)