U tijeku je 79. Viška regata, koja je u petak krenula iz Splita. Subota je bila rezervirana za regatu unutar luke Vis, a u nedjelju će se sudionici regate uputiti nazad prema Splitu. Riječ je o navigaciji u dužini 29 nautičkih milja.
Prema tradiciji u Visu ih je dočekala bogata trpeza.
– Super je ovo, osim viškog tradicionalnog fažola na brujet, baš je lipo što su nas dočekali i sa sipom te bobom! Znamo kako je to kaštelansko jelo, kaštelanska spiza, no još više od jela nas je dojmio crljenak. Što je dobar – samo su komplimente nizali jedriličari, članovi 170 posada, koliko ih sudjeluje na 79. Viškoj regati krstaša.
A kako su se ove godine organizatorima iz splitskog JK Labuda, te domaćinima u Visu, pridružili i kaštelanski vinari u sklopu svojih ‘Morskih puteva crljenka’, jedriličari, iskusni ‘morski vukovi’ su jednostavno bili oduševljeni.
Ne samo jelom već i nagradama prvoplasiranima na regati, a to je vrhunsko vino – kaštelanski crljenak, predak nadaleko poznatog i priznatog kalifornijskog zinfandela!
– Lani smo imali ‘Morske pute crljenka’ do Šolte, Brača i Hvara, ove godine eto nas na Visu, ‘bratimljenje’ otočkih i kopnenih vinskih sorti je u punom jeku – kazuje nam Srećko Radnić, idejni začetnik cijele priče o promociji kaštelanskog vrhunskog vina, iz Klastera Zora, a da je sljubljivanje vina i jedrenja, zaljubljenika u ‘vitar i more’ te u dobru kapljicu, pun pogodak uvjerili su se svi već na Visu.
– Dočekali smo jedriličare s našim nadaleko poznatim jelom sipom i bobom koje je kuhao prvak svijeta u kuhanju tog jela Željko Buotić Leše, a zatim su jedriličari nazdravili i crljenkom. Ujedno smo se pobrinuli i za nagrade pobjednicima. Butelje vina naravno, koje će biti uručene prvoplasiranim posadama na svečanoj dodjeli 79. Viške regate u sklopu Splitskog festivala jedrenja, u nedjelju u 20 sati na platou ispred kluba domaćina JK Labuda, u Uvali baluni.
Jer pobjedu i treba proslaviti uz čašu vrhunskog crljenka!
Komentari (2)
Hi everyone!