Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
7:40 pm

Hrvatske rukometašice idu po nove bodove, igrat će protiv BiH

Piše A. A.

Hrvatska ženska rukometna seniorska reprezentacija s lakoćom je preskočila prvu prepreku u kvalifikacijama za EURO 2024. koje će zajednički organizirati Mađarska, Austrija i Švicarska. U lijepoj atmosferi prepune dvorane u Karlovcu, premda ozbiljno oslabljena brojnim ozljedama, Hrvatska je pobijedila Grčku 32:22. I sada mirno dočekuje susret 2. kola protiv Bosne i Hercegovine koji je na rasporedu u subotu u 20 sati u Cazinu.

Premda je ostao bez najbolje srednje vanjske igračice Valentine Blažević koja je tek počela s treningom nakon ozljede, dvije sjajne kružne napadačice: kapetanice Katarine Ježić (ozljeda) i Ane Debelić (porod) te vratarke Ivane Kapitanović (ozljeda), izbornik reprezentacije Nenad Šoštarić nije ni jednog trenutka očajavao. Dapače, bio je vrlo miran jer je znao da ima zamjene i ekipu koja i tako oslabljena, može do željenog cilja – a to su bodovi protiv Grčke. I osvojio ih je, i to na način koji potvrđuje ono što izbornik ponavlja već neko vrijeme – da je Hrvatska stabilna ekipa koja više ne ovisi o jednoj ili dvije rukometašice, već da je u šest godina koliko je on u svom drugom mandatu na njezinoj klupi izrasla u ozbiljan tim.

U Hrvatskom rukometnom savezu ne sumnjaju da će naše rukometašice to pokazati i protiv Bosne i Hercegovine u Cazinu. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali za one koji duže prate rukomet i nije iznenađenje, da s tom reprezentacijom Hrvatska nikada nije igrala službeni susret. Bosna i Hercegovina je tek nedavno uspjela složiti solidnu reprezentaciju i ući u sustav kvalifikacija za velika natjecanja.

Na klupi te ekipe je Adnan Bašić, bivši rukometaš Krivaje Zavidović. Na klupu ženskog kluba iz toga grada, jednog od najboljih u BIH, zasjeo je 2016. godine. Od igračica koje treba izdvojiti, a koje ima na raspolaganju izbornik, svakako treba pripaziti na desnu vanjsku Edinu Demić, članicu francuskog sastava Le Pouzin HB07. Ona je u susretu protiv Rumunjske zabila pet pogodaka. Isto toliko postigla je i Azra Topčić (ŽRK Krajina Cazin),    a četiri pogotka dala je Armina Isić (HC Dacia Mioveni, Rum). U tom klubu igraju naše rukometašice Dora Krsnik i Ivana Dežić. Tu je vrlo dobra vratarka Anica Gudelj, koja trenutačno nastupa za rumunjsku CSM Coronu Brasov, u kojoj igraju Sinjanka Matea Pletikosić (nastupa za Crnu Goru) i Azenaide Calos (Angola), nekadašnja igračica Podravka Vegete. Ona je protiv Rumunjske u 1. kolu skupila devet obrana.

Bosna i Hercegovina je do sada samo jedanput sudjelovala u završnoj fazi kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Bilo je to za natjecanje 2008., kada su u pet susreta ostvarile dvije pobjede – Grčka (28:18) te Izrael (28:20) – i doživjele tri poraza. Poraz od Rumunjske u 1. kolu kvalifikacija za EURO 2024. 49:17 najteži je poraz Bosne i Hercegovine u kratkoj povijesti njihovih kvalifikacija te ujedno najveća pobjeda Rumunjske do sada.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)