Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
7:52 pm

FOTO/VIDEO: ŠTORIJE O’ SPIZE Hrana i običaji Dalmatinske zagore na splitskoj Peškariji

Piše A. A.

‘Štorije o’ spize’, koje se odvijaju drugu godinu zaredom, brojne su Splićane privukle večeras na Peškariju. 

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita koja organizira manifestaciju, istaknula je kako je njen cilj da se vratimo tradicionalnim namirnicama pripremljenima na tradicionalan način te da vratimo one okuse i mirise koje pamtimo iz djetinjstva. Premda je ponajprije namijenjena Splićanima, navela je, kako je još velik broj turista u gradu, i oni su se pridružili. 

‘Večeras smo željeli pokazati kako u Dalmatinskoj zagori, na svega 20 minuta od Splita, imamo mogućnost probati drugačiju hranu, vidjeti drugačije običaje, čuti drugačiju pjesmu kako bismo se što bolje prezentirali. Imamo najbolje turističke proizvode, samo ih trebamo dobro upakirati. Stoga smo danas ovdje da pomognemo našim vrijednim ljudima – proizvođačima, vinarima, maslinarima, svima onima koji rukama stvaraju blago koje blagujemo poput maslinovog ulja, prekrasnih vina.

Ovdje je u prostoru naše ribarnice jedan vrlo zanimljiv splet svih mogućih delicija – od uštipaka, sira škripavaca, pršuta do svega onog što u smislu gastro ponude krasi Zagoru’, kazala je Vukšić.

Navela je i kako se sutra predstavljaju otoci, sljedećeg vikenda Splitsko-dalmatinska županija. Zadnji dan manifestacije rezerviran je, pak, za Dubrovačko-neretvansku županiju. 

‘Ovaj prostor iznimno je zanimljiv, pokazao se kao idealan jer smo svi na jednom mjestu, družimo se te imamo priliku razmijeniti znanja i iskustva. Brojni su tu direktori turističkih zajednica, kao i predstavnici gospodarske i obrtničke komore. Ovdje su i gradonačelnik Sinja Miro Bulj te naše mažoretkinje okrunjene europskom nagradom… Sve su to razlozi da se spuste i naši sugrađani u grad’, poručila je. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)