Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
8:36 am

Veleposlanica RH u Izraelu: Postoji strah od širenja sukoba, ali i realna mogućnost

Piše N.M.

Nakon Hamasovog napada u subotu, uslijedio je žestoki odgovor Izraela. Hamas prijeti ubojstvom izraelskih talaca, Izrael kaže da kreće u punu opsadu Gaze.

Postoji strah od širenja sukoba, ali i realna mogućnost jer je granica Izraela s Libanonom i Sirijom već dulje vrijeme u napetostima, rekla je Vesela Mrđan Korać, veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu, za emisiju ‘U mreži Prvog’.

– Izrael konsolidira svoje snage, ali je već započeo snažan odgovor na Gazu. U ovom trenutku raketira pozicije Hamasa s kopna i mora te se očekuje da će kroz nekoliko sati ili dan-dva započeti kopneni ulazak u Gazu – rekla je.

Dodaje kako Izrael usmjerava veliki dio svojih vojnih snaga prema svojoj sjevernoj granici kako bi se osigurao u slučaju da se taj front otvori.

– Dok traju vojne operacije, Izrael intenzivno radi sa svim svojim partnerima kako bi prevenirao takvu situaciju, jer ona otvara nepredvidljive scenarije – naglasila je.

Izraelci u šoku

Izrael je proglasio ratno stanje što vladi nacionalnog jedinstva daje sva operativna prava.

– To je mogućnost da izraelska vlada koristi puni kapacitet svih vojnih, sigurnosnih, obavještajnih – rekla je.

Dodaje kako je istovremeno proglašeno izvanredno stanje za cijeli teritorij Izraela, što znači da su svi poslovi i kretanja svedeni na nužni minimum.

– Izraelci su u šoku jer je masovan i brutalan napad do sada ovdje neviđen. Tisuće ubijenih, zatočenih, masakriranih su nešto što izaziva strah i užas kod svakog Izraelca – rekla je.

Veleposlanica je istaknula kako su svi hrvatski državljani koji su u Izraelu privremeno boravili i koji su se željeli vratiti, a veleposlanstvu obratili, napustili su Izrael.

Na pitanje hoće li Hamas dobiti pomoć Hezbolaha, Mirko Bilandžić, predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekao je kako je to realna opcija i kako će to imati utjecaj na ishod ovog rata.

– Hezbolah je paravojna, moćna teroristička organizacija i lider vlasti u Libanonu. Puno je moćniji od Hamasa i on ima ulogu percipirane moći. On je jedina paravojna organizacija koja je za sada dva puta pobijedila Izrael u sukobima – naglasio je.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)