Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
12:34 pm

Music Sandbox: Festival suvremene glazbe u Splitu

Piše N.M.

Ovaj vikend, od 12. do 15. listopada u Splitu se održava festival suvremene i improvizirane glazbe ‘Music Sandbox’ u organizaciji ansambla S/UMAS. Festival je zamišljen kao svojevrsni kreativni ‘hub’ skladatelja i ansambla u kojem bi kroz višednevnu rezidenciju skladatelji dobili priliku ostvarenja svojih glazbenih ideja u neposrednoj suradnji s ansamblom. Usmjeren poticanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva ovaj festival ima ulogu distribucijskog kanala koji široj publici predstavlja nove ideje mladih, ali i već afirmiranih kompozitora i instrumentalista. Tijekom tri dana splitskoj publici i ostalim posjetiteljima bit će predstavljena suvremena glazba, suvremena improvizacija i najnovije skladbe domaćih suvremenih autora.  Također, u dvorani Umjetničke akademije u Splitu na Visokoj, na adresi Vrančićeva 19 održat će se i Soundpainting radionica za sve zainteresirane sudionike svih dobi pod vodstvom Nevena Radakovića iz ‘Soundpainting platforme Pula’.

Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu, namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Bitno je spomenuti da za sudjelovanje na Soundpainting radionici nije potrebno prethodno formalno glazbeno obrazovanje te je u potpunosti besplatna. Za prijavu potrebno je samo ispuniti google formular na linku https://forms.gle/YxnmHBNrbqqMeRfa6

U petak, 13. listopada te na zadnji dan festivala u nedjelju, 15. listopada  održat će se koncerti ansambla S/UMAS i saksofonistice Petre Horvat na kojem će izvesti najnovije skladbe hrvatskih suvremenih kompozitora. Subota 14. listopada je pak, rezervirana za koncert polaznika Soundpainting radionice. Svi koncerti održavaju se u 19 sati u dvorani Umjetničke akademije u Splitu na Gripama na adresi Glagoljaška 18, a ulaz je besplatan.

Organizaciju festivala podržali su: Grad Split, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Zaklada Kultura nova, Hrvatsko društvo skladatelja, Umjetnička akademija u Splitu i Glazbena mladež Split.

O ansamblu S/UMAS 

Ansambl S/UMAS osnovan je 2015. godine pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, na inicijativu umjetničkog voditelja ansambla Gordana Tudora.. Od samoga osnutka ansambl uspješno surađuje s eminentnim glazbenim umjetnicima (Dubravko Detoni, Ryo Noda, Tim Hodgkinson i Vincent Royer), dok im Ana Horvat, Mátyás Wettl, Ole Hübner, Deni Pjanić te Gordan Tudor posvećuju svoje skladbe. Njihove izvedbe glazbe Alena i Nenada Sinkauza dijelom su soundtracka za film ‘Zora’ Dalibora Matanića. S/UMAS je održao brojne koncerte na prestižnim festivalima, kao što su: Muzički Biennale Zagreb, Izlog suvremenog zvuka, Glazbena tribina Opatija, Split Art Convention, Split Sax Weekend, Dani nove glazbe, Ispod bine, Mediteranski festival knjige Split, SHIP konferencija Šibenik i drugi. U svibnju 2021.g. izdaju svoj prvi album ‘It Is What It Is’, nazvan po istoimenoj kompoziciji G. Tudora, a u prosincu iste godine Jutarnji list ga svrstava u top 5 klasičnih albuma 2021. g. te je jedini album domaće produkcije na toj ljestvici.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)