Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
12:09 pm

SAD šalje ka Izraelu flotu s najmodernijim nosačem aviona, pojačat će i zračne snage u regiji

Piše D. M.

USCENTCOM, Središnje zapovjedništvo vojske SAD-a zaduženo za interventne snage u Aziji, izvijestilo je kako nakon eskalacije sukoba u Izraelu u Istočni Mediteran šalju borbenu grupu okupljenu oko Geralda R. Forda (CVN-78), najnovijeg i najmodernijeg nosača aviona u floti, koji je koncem lipnja posjetio Split. 

Uz nosač vrijedan 13 milijardi dolara, u borbenoj grupi su i raketna krstarica Normandy te četiri razarača klase Arleigh Burke. 

Snažna eskadra neće biti jedina mjera koju su Amerikanci povukli nakon napada Hamasa na izraelske gradove. Naime, USCENTCOM navodi kako su poduzeti koraci da se ojačaju zračne snage u regiji sastavljene od lovaca F-15 i F-16 te ‘letećeg tenka’ A-10. Ako bude potrebno, SAD najavljuje da će poslati dodatna pojačanja. 

‘USCENTCOM stoji čvrsto uz Izrael i regionalne partnere kako bi odgovorili na izazove bilo koje strane koja traži način da proširi konflikt’, kazao je general Michael Erik Kurilla, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva.

Nakon masovnog napada Hamasa u subotu ujutro u kojem je ubijeno oko tisuću ljudi, među njima i brojni strani državljani, izraelske vlasti pokrenule su mobilizaciju čak 300 tisuća rezervista, a premijer Benjamin Netanyahu najavio je kako se sprema velika operacija koja za cilj ima izbacivanje Hamasa iz Pojasa Gaze.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)