Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
8:45 am

PDM: Cilj nam je finalizirati model civilno-javnog partnerstva u upravljanju zgradom Doma mladih

Platforma Doma mladih (PDM) jedna je od brojnih organizacija na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva ‘Naš grad’. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom udruga sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte – na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Nezavisna kulturna scena i scena mladih područje je djelovanja Platforme doma mladih. Godine 2012. osnovana je kao neformalna inicijativa, a 2015. kao formalna udruga. Danas su joj na čelu predsjednica Antonia Vuletić te njen zamjenik Dragutin Andrić

Riječ je o savezu udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih, koji djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. PDM kontinuirano i aktivno surađuje s Multimedijalnim kulturnim centrom, upraviteljem zgrade Doma mladih, i Gradom Splitom na razvoju društveno-kulturnog centra u Domu mladih kroz model civilno-javnog partnerstva. Cilj je, navode predstavnici PDM-a, osmisliti participativan i transparentan model suupravljanja prostorom Doma mladih, u kojem su jasno definirana prava i odgovornosti dionika kako bi se poboljšali uvjeti za djelovanje aktera u području nezavisne kulture i mladih.

Dom mladih, nadalje ističu, jedini je prostor u Splitu koji vodi ustanova u kulturi, a koji je ‘dom’ nezavisnoj sceni. Aktivnosti koje PDM provodi usmjerene su konceptu Doma mladih kao društveno-kulturnog centra koji okuplja organizacije i pojedince te svojim kontinuiranim programom omogućuje edukaciju, produkciju i prezentaciju suvremene umjetnosti i kulture u Splitu, Dalmaciji i šire. 

Platformu Doma mladih čine: Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno-umjetnička udruga Uzgon Mavena – 36 njezinih čuda, Platforma 9.81 – institut za istraživanja u arhitekturi, Kolektiv Style Force – udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Cirkus Kolektiv – udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, Pričigin, S. K. Kolo, Udruga za suvremeni ples i pokret Tiramola, Podzemno društvo / Underground Society, Momentum, Permakultura Dalmacija, Studio ¾.

‘Od 2015. proveli smo i sudjelovali na nekoliko europskih projekata koji su se bavili sudioničkim upravljanjem i kulturnim politikama na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini. Projekt ‘Gradimo Dom zajedno’ označio je početak nove razine suradnje i komunikacije između Grada, Multimedijalnog kulturnog centra i korisnika Doma mladih. Godine 2020. Platforma je sa srodnim organizacijama na nacionalnoj razini osnovala Mrežu društveno-kulturnih centara (DKC-HR) koja zagovara javnu politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti’, podsjećaju iz PDM-a 

Na upit o aktualnim projektima, uzvraćaju kako provode one kojima je cilj finalizirati model civilno-javnog partnerstva u upravljanju zgradom Doma mladih. Kao predstavnik većine korisnika Doma mladih, PDM kontinuirano surađuje s Gradom Splitom i MKC-om u oblikovanju modela upravljanja te je uključen u planove renovacije nikad dovršene zgrade kako bi bila u potpunosti funkcionalna i dostupna za osmišljavanje i provedbu društveno-kulturnih aktivnosti. 

Osim zagovaračkih, dodaju, PDM ima važnu ulogu u promociji Doma mladih te kontinuirano radi na podizanju vidljivosti korisnika i programa koji se odvijaju u zgradi. 

‘Platforma želi sudjelovati u razvijanju Doma mladih kao društveno-kulturnog centra s različitim inicijativama, organizacijama, ustanovama i javnim tijelima kroz sudioničko upravljanje te aktivnostima u njegovu sklopu unapređivati svijest zajednice o dobrobiti kulture, sporta i aktivnog građanskog uključivanja’, otkrivaju nam i ambicije.

Nadalje, sa svojim članicama i Mrežom društveno-kulturnih centara zagovaraju javnu politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti temeljenu na sudioničkom upravljanju i civilno-javnom partnerstvu. U sklopu projekta ‘Nova javna kultura i prostori društvenosti’ izrađene su smjernice za razvoj kulturne politike vezane uz infrastrukturu za kulturu i društvene aktivnosti. 

‘Rješenjima koja predlažu smjernice nastoji se odgovoriti na detektirane probleme vezane uz infrastrukturu za kulturu i društvene aktivnosti te osigurati daljnji razvoj ovog područja. Sustavnu podršku ovoj infrastrukturi je, zbog njenog opsega i važnosti, moguće osigurati jedino kroz javne politike’, pojašnjavaju.

Treba istaknuti i da Platforma Doma mladih već 11 godina organizira festival nezavisne kulture i umjetnosti koji predstavlja raznovrsnost i potencijal nezavisne kulturne scene Splita koncentrirane u Domu mladih. Festival nastaje suradnjom korisnika prostora Doma mladih i pravi je primjer dobre suradnje i prakse između različitih aktera koji kontinuirano rade na profiliranju i afirmaciji Doma mladih kao društveno-kulturnog centra te razvoju lokalne kulturne scene. Kao jedini splitski festival nezavisne kulture, Platformat obilježava snagu nezavisne kulturne scene da se drži čvrsto i razvija se naprijed.

Financijsku podršku Platformi Doma mladih pružaju: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Grad Split i Ministarstvo kulture i medija RH.

Predstavnici PDM-a dostupni su građanima na e-mail adresi pdm@pdm.hr.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)