Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
7:20 pm

VOJNI ANALITIČAR ‘Izrael je osramoćen, uzvratit će žestoko’

Piše M.K.

Vojni analitičar Ante Kotromanović u Dnevniku N1 televizije komentirao je rat u Izraelu.

‘Svjedočili smo jednom iznenadnom, munjevitom napadu brigada Hamasa na sigurnosni pojas koji se sastojao od malih punktova-tvrđava. To je kompletno iznenadilo cijeli obrambeno sigurnosni aparat države, prebrisani su u nekoliko sati. Izrael već nekoliko godina ima probleme sa sadašnjim premijerom Benjaminom Netanyhuom koji je optužen za korupciju. Demonstracije protiv vlast koja ima koaliciju s ortodoksnim desničarima su skoro svakodnevne’, rekao je vojni analitičar Ante Kotromanović.

On navodi da su izraelske sigurnosno obavještajne službe vjerojatno ‘zaspale’.

‘Ovo je nevjerojatno da su tako zakazali jer smatramo da je Mossad jedna od najozbiljnijih organizacija na svijetu. Oni su izvodili spektakularne operacije tijekom povijesti. Mi još nemamo dovoljno informacija jesu li oni pustili neke informacije prema državnom vrhu i upozorili da bi moglo doći do napada pa su se oni oglušili kao što je bio i slučaj 11. rujna SAD-u’, rekao je pa je dodao: ‘Ovaj udar je vrlo neugodan za Izrael, na neki način je osramoćen sigurnosno-obavještajni mehanizam. No, ovo će im dobro doći da pretresu poslovne procese u nastojanju da zaštite državu. Poslije ovoga će izaći jači. Teško je dokučiti koji je cilj Hamasa. Ovo neće približiti nastojanja da Izrael prizna Palestinu kao državu. Oni su izveli jednu ciljanu operaciju. Možda je razlog i to da se spriječi normalizacija odnosa Saudijske Arabije i Izraela’.

Kotromanović napominje da su brigade Hamasa bile svjesne da će imati velike gubitke.

‘Vjerojatno će svi ti ljudi koji su prešli na izraelsku stranu biti pogubljeni. Ovo je nezapamćena šteta na tim prostorima. S ovolikim gubicima i na takav način, to se još nije dogodilo. Izrael je dosta osramoćen, s obzirom da imaju dobru vojnu tehniku, oni će uzvratiti žestoko svim sredstvima. Shvatili su da više nema igre mačke i miša. Ili će potpuno uništiti Hamas ili će prvo uništiti Hamasove borce na području Izraela pa se onda okrenuti prema Gazi. Sigurno će se nastaviti taj sukob dokad Izraelci ne budu zadovoljni’, rekao je.

Za kraj kaže da će zemlje koje su podupirale priznanje Palestine i dalje to tražiti.

‘Oni godinama žive u užasnim uvjetima bez struje i vode. Sve skupa je možda došlo do nulte tolerancije. Na geopolitičkom planu mislim da se tu neće ništa posebno promijeniti’, zaključio je.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)