Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
1:59 pm

‘SMOJINIH 100’ U utorak otvaranje izložbe ‘Velo misto, a mali svit’

Piše N.M.

U listopadu je kulminacija ‘Smojinih 100’.

Prvi u nizu događaja koji najavljuju otvorenje Smojinog spomenika na Matejuški je otvaranje izložbe ‘Velo misto, a mali svit’, u utorak, 10. listopada u 11 sati u Državnom arhivu u Splitu u tvrđavi Gripe, a u suorganizaciji Državnog arhiva u Splitu i Grada Splita. 

Izložba rekonstruira burna, ali i romantična povijesna vremena prve polovine 20. stoljeća u koja je smještena radnja ‘Velog mista’, a istovremeno oživljava sjećanja na početak osamdesetih, odnosno vrijeme nastanka ove kultne televizijske serije. 

Osim što će vas fotografije, artefakti, originalni scenografski crteži, sjećanja živućih glumaca, pa i glazba odvesti u bližu ili dalju povijest Splita, podsjetiti na glumce i likove koje su maestralno odigrali, na lokalitete koji su u kolektivnoj memoriji točke susreta – Voćni trg s Meštrovom brijačnicom, Pjaca, Riva s Bajamontijevom fontanom, kalete Velog Varoša…, posebno mjesto unutar izložbe pripada povijesti Hajduka, jer upravo je zahvaljujući Smoji Hajduk jedini klub na svitu koji ima svoju seriju. 

‘Oni koji poznaju i vole Velo misto, s guštom će se vratiti u vremena kad su uz njega živjeli, rasli i pili nektar splitske baštine, zauvijek otrgnut zaboravu, zahvaljujući Smojinom scenarističkom geniju. Onima, koji ga ne poznaju, ova će izložba, nadamo se otvoriti jednu od kaleta kojom se može ući u Smojin Veli Varoš, u njegovo Velo misto, na jednu od pjaceta njegovog čudesnog opusa’, stoji u bogatom katalogu koji prati izložbu.

Izložba će biti otvorena do 22. prosinca od 9 do 15 sati, a srijedom i do 19 sati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli.

Želja organizatora je da tijekom više od dva mjeseca, koliko će trajati, izložbu obiđe što više učenika srednjih i osnovnih škola, studenata i mlađih sugrađana i upozna se na atraktivan način s poviješću grada Splita te pozivaju splitske učitelje i profesore da se jave na kontakt broj 684-632 kako bi dogovorili vođeni posjet.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)