Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
10:59 pm

FOTOGALERIJA: HRVATSKI DOM SPLIT Otvorena koncertna sezona u svečanoj dvorani koja od večeras nosi ime Ive Tijardovića

Svečana dvorana Hrvatskog doma Split od večeras nosi novo ime, koje posuđuje od jednog od najvažnijih glazbeničkih i kulturnih osobnosti grada Splita, Ive Tijardovića. Bio je to poseban trenutak na samom otvaranju nove sezone, a tim se povodom organizirala i prigodna izložba osobnih i drugih predmeta Ive Tijardovića, što je donacija Zaklade Karlo Grenc za taj dan. 

– Njegovo je djelovanje bilo opsežno i dalekosežno, od njegovih opereta, čije su melodije i nezaboravni likovi utkani u identitet grada Splita. Osim stvaralačkog žara, njegovo se djelovanje iz glazbenog širilo na područja književnosti, prevoditeljstva, koreografije, kostimografije, slikanja i crtanja karikatura. Bio je intendant i redatelj, a njegov angažman nije bio usmjeren isključivo na Split, iako je Split bio izvorište njegove inspiracije. Ivo Tijardović bio je i prvi predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, kao i jedan od prvih dirigenata Zagrebačke filharmonije. Zbog svega toga smatramo da su naši Splićani jako vezani za njega i da je ovo logičan izbor – kazala je ravnateljica Hrvatskog doma Split Vanesa Kleva na otvaranju 4. sezone.

Hrvatski dom Split novim programom, koji je raznolik i vrlo ambiciozan, već je izazvao veliku pozornost.

– Renomirani glazbenici predstavit će se kroz četiri ciklusa pod nazivima 1.618, Chiaroscuro, Kontrapost i Ad libitum. Na samom repertoaru naći će se 68 koncerata tijekom sezone, a teško je nabrojati sve. Mnogi po prvi put nastupaju u Splitu, tako nam dolazi trenutno jedan od najpopularnijih svjetskih izraelskih izvođača Asaf Avidan, zatim James Carter Quartet, a što se tiče klasičnog ciklusa nabrojala bih cijeli niz splitskih glazbenika kao što su Ante Jerkunica, Vesna Podrug, Zoran Velić, Terezija Kusanović i mnogi drugi – navodi Kelava.

Novoosnovani Komorni orkestar ‘Tijardović’ – Split pod ravnanjem dirigenta Harija Zlodre svojim prvim koncertom predstavit će se idući tjedan i otvoriti novo poglavlje glazbenog života grada Splita, najavljuje ravnateljica.

– Na repertoaru imamo nastup Zadarskog komornog orkestra, zatim i Zbor Hrvatske radiotelevizije koji nastupa uz instrumentalni ansambl Concerto dei venti, kao i nastup Davora Križića i Jazz orkestar HRT-a. Predstavit će se mnogi u najuzbudljivijoj glazbenoj sezoni do sada, uz bogat i tematski raznovrstan program za publiku – mišljenja je ravnateljica koja je predstavila bitnu novost za publiku. 

Naime, jedinstvena pretplata u kulturi Taserakt, koja uz ciklusne pretplate daje potpunu slobodu pretplatniku u kreiranju vlastite sezone, odnosno odabiru koncerata na koje se pretplaćuje. Pretplatnici će sami birati koncerte koje će uključiti u svoju pretplatu u pakete od 4, 8, 16 i 24 koncerata, a više je informacija dostupno na službenim stranicama

– Studenti, učenici, umirovljenici i invalidi i dalje imaju pogodnosti, a osmislili smo i novi kulturni pokaz. Jedan od glavnih ciljeva je razvoj publike u kulturi, upravo smo zbog toga osmisli program za mlađe na kojeg ide jedna trećina ukupnog repertoara. Vjerujemo da će u ovom ambicioznom i vrlo šarolikom programu koji spaja najbolje od klasike i modernoga, ali i vrlo važan edukativni aspekt i razvoj mlade publike, mnogi pronaći nešto za sebe – poručuje ravnateljica. 

Splitski skladateljski krug Cantus Ansambl 

Čast otvaranja sezone, pred punim gledalištem Hrvatskog doma Split, s mnogo glazbenih poslastica pripala je večeras Cantus ansamblu. Od osnutka 2001. godine, na poticaj Muzičkog bijenala Zagreb, pod vodstvom Berislava Šipuša, ansambl je posvećen izvođenju, istraživanju, promoviranju i poticanju produkcije suvremene hrvatske glazbe, a bavi se gotovo u podjednakom omjeru i najnovijim glazbenim zbivanjima na međunarodnoj sceni. Poseban je projekt posvećen skladateljima splitskog kruga, s kojim je ansambl osvojio nagradu Judita 58. Splitskog ljeta 2012. godine. Taj program ansambl je proširio za novi nastup s kojim su otvorili sezona 2023./2024. Hrvatskog doma Split. 

– Večeras smo Splićanima ponudili čak sedam splitskih skladatelja. Vjerujem da je svatko pronašao nešto za sebe, a posebno nas veseli što smo tu nakon deset godina. Jako sam sretan što Split konačno ima koncertnu dvoranu, bio sam tu kada je ova dvorana bila uništena i ruinirana, a sanjali smo da ona bude onakva kakva danas je. To je jako nedostajalo Splitu koji ima jak glazbeni život – kazao je Berislav Šipuš. 

Naime, na programu su večeras bile skladbe doajena splitskog glazbenog života ‘Whole Lotta Zeppeli’ Mirka Krstičevića, čiji glazbeno djelovanje seže od rocka do klasike, ritmična, zaigrana skladba ‘Sustainable Development’ višestruko nagrađivanog splitskog skladatelja i orguljaša Ivana Božičevića, kao i antologijsko djelo Cantus ansambla koje nosi naziv ‘Leptiri’ splitske skladateljice Olje Jelaska. Priključio im se saksofonist i skladatelj Gordan Tudor sa skladbom ‘Puhački kvintet’ te internacionalno uspješna skladateljica Mirela Ivičević s ‘Dominosa Octarine’ za flautu i instrumentalni ansambl. Klasici suvremene glazbe u programu su izveli Frano Parać i Ruben Radica. Izveli su s daškom talijansko-mediteranske nostalgije obojeno djelo ‘Memorie’ Frane Paraća za glas i ansambl te jedno djelo iz Radičina opusa, nerijetko obojenog dubokom i istinskom duhovnošću – ‘Litanije Svih svetih za papu Ivana Pavla’, 72 zaziva komornog instrumentalnog ansambla.

Publika Hrvatskog doma Split Cantus ansambl nagradila je dugotrajnim pljeskom, a djelić atmosfere donosimo u fotogaleriji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)