Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
10:50 am

ČELAN O BILOME: Kapa doli, majstore. Velik si čovik i zaslužija si revanš grada kojemu si toliko pružija ovih par desetljeća

Piše P. I.

Željko Džeko Bili, voditelj splitskog kluba Quasimodo, preminuo je jučer, a od njega se na Facebooku oprostio glazbenik Nikola Čelan koji je opisao kako je to izgledalo kad se posao dogovarao s njim i kakav je čovjek bio. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

‘Bili, tija bi probat jednu večer vrtit ka DJ u Hey Joea. Mogu puštat cilu večer samo New Order?’

– Može, natiskat ću ti plakate, dobit ćeš honorar i cugu.

‘Bili, iman ideju za program utorkom. Opskurni gothic i trip hop za namjernike?’

– Može, imaš i jedan dan vikendima. Cilu godinu do lita.

‘Bili, iman novi bend. Možemo svirat kod tebe?’

– Može, otvorit ćete Kvazija. Posli toga svirke jednom mjesečno.

Uvridija se kad smo narasli i prešli u O’Haru. Općenito se prominija zadnjih godina, povuka se u sebe. Mislin da je zbog previše davanja. 

Nema veze, pamtin ga po najboljemu. I tad je dava termine i prostor za ideje i programe. Nikad dužan ni lipe, čak kad ni pasa nije bilo cilu večer u klubu.

S njim je umra jedan profil menadžera i organizatora: permisivni profil. Na svaku ideju uzvraća je peterostruko, resursima i idejama. Nove lokalne trendove, face i đireve prepoznava je prije nego bi se dogodili.

Diga je standarde programa i nivoe zabave do berlinskih i londonskih. Kvazi je bija dostojan pandan Notting Hill Arts Clubu. Hey Joe je bija urbana balkanska i mediteranska birtija za raspašoj, s vikendaškom ruljom poput one u Kaffibarinnu, u centru Reykjavika.

Ti standardi danas su u Splitu urušeni do razine svirki cover bendova Divljih jagoda i Opće opasnosti, zbog nove socijalne slike grada – bez nade u skori oporavak.

Odlazak Biloga označava kraj jedne epohe koja je već odumrla njegovim osobnim slabljenjem, fizičkim i karakternim i osipanjem scene – mada je čvrsto utemeljene, osmišljene programe za najmlađu urbanu populaciju grčevito branija doslovno do zadnjeg otkazivanja. Jedino je smrt uspila zaustavit njihovo održavanje.

Kapa doli, majstore. Velik si čovik i zaslužija si revanš grada kojemu si toliko pružija ovih par desetljeća’, napisao je Čelan.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)