Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
3:12 pm

RAST OD 10%: U prvih 9 mjeseci Splitsko-dalmatinska županija zabilježila 3,6 milijuna dolazaka i 19,1 milijun noćenja

Piše N.M.

Prema trenutnim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Splitsko-dalmatinskoj županiji je od siječnja do kraja rujna, odnosno tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine ostvareno je 3,6 milijuna dolazaka i 19,1 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.

U samom mjesecu rujnu ostvareno je više od pola milijuna dolazaka i 2,7 milijuna noćenja, odnosno 16 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja nego li u rujnu prošle godine. Time je ujedno nakon rekordnih predsezonskih mjeseci, ostvaren i rekordni rezultat mjeseca rujna u odnosu na isti mjesec prošlih godina. U navedenom mjesecu najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske, Ujedinjene Kraljevine, Češke te domaći turisti. Najveći broj noćenja ostvaren je u objektima u domaćinstvu, hotelima te u segmentu čartera, dok su najpopularnije destinacije po dolascima bile Split, Makarska, Trogir i Hvar.

‘Nakon odličnih rezultata u predsezoni, iznimno smo zadovoljni što i u mjesecu rujnu bilježimo dosad rekordne rezultate. Takvi rezultati najbolja su potvrda interesa za putovanjima u Splitsko-dalmatinsku županiju koja stavlja naglasak na proizvode i aktivnosti dostupne tijekom većeg ili cijelog dijela godine, od brojnih događanja koja su aktualna još uvijek i trajat će do kraja godine, pa sve do novih smještajnih kapaciteta visoke vrijednosti i ponuda poput nautike, gastronomije, kulture te autentičnog doživljaja za kojim postoji velika potražnja. Naše daljnje aktivnosti bit će usmjerene u nastavak razvoja svih ovih segmenata turističke ponude kako bi nastavili jačiti konkurentnost, poticali održivi rast i kvalitetnije poslovanje’, istaknula je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji boravi oko 40.000 turista, od kojih su od stranih turista najbrojniji gosti iz Njemačke, Ujedinjene Kraljevine, SAD-a, Poljske, Austrije, Švedske, Francuske i Norveške. Kada su u pitanju dolasci, rezultati u dosadašnjem dijelu godine već su nadmašili one iz cijele prošle godine, dok će očekuje da će i broj noćenja biti premašen u narednim danima. Sveukupno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u dosadašnjem dijelu godine ostvareno oko 19 posto ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj. Nadalje, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je oko 40 posto svih noćenja u Dalmaciji, odnosno pet dalmatinskih županiji u kojima se inače ostvaruje polovica turističkog prometa Hrvatske.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)