Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:48 pm

Predstavljanje knjige Ante Tokića ‘Biciklom oko svijeta’ u Solinu

Piše A. A.

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin predstavit će se knjiga Ante Tokića ‘Biciklom oko svijeta 1991. – 1995.: Za mir u Hrvatskoj’. Predstavljanje je zakazano za četvrtak, 5. listopada, u 19 sati.

O svom neobičnom putovanju i misiji za mir govorit će sam autor, svjetski putnik s kanadskom adresom, uz prezentaciju fotografija s putovanja.

‘Ante Tokić, socijalni radnik, ekonomist i brodski strojar, rodio se ljeta 1969. Na svijet je počeo dolaziti dvanaest dana prije svog vremena, tijekom majčine šetnje iz krševitog sela Topići u Dalmatinskoj zagori, u pet kilometara udaljene Tokiće. Nakon majčine avanture u posljednjem času rodio se u Splitu, preko puta Hajdukova starog igrališta. Svime je već tada bilo jasno: to dijete bit će putnik!

Kao dječak imao je po cijelom svijetu pen prijatelje s kojima se dopisivao. Odrastao je u okrilju antičke Salone, skakao s mosta na ušću Jadra u more, ronio na Barbarincu, brao i sušio cvjetove brnistre. Radio je i u tvornici lutaka. I u brodskoj strojarnici. Bicikl mu je ipak bio najveća strast. I putovanja. U Kopenhagenu se odlučio na put oko svijeta.

U Indiji ga je snašla vijest o ratu u domovini. Dvoumio se. Vratiti se u Hrvatsku i uzeti pušku? Ili nastaviti putovanje? Nastavit će, ali će sve snage odsad usmjeriti na širenje istine o ratu, o agresiji na Hrvatsku. Molit će svijet da zaustavi rat. Bit će to njegova misija za mir. U svaki grad u koji bi došao, prvo je tražio novinske kuće. Posjećivao je i radiopostaje, škole, klubove, stadione prepune navijača – i govorio o Hrvatskoj. Za njegova putovanja rat u Hrvatskoj započeo je i zaustavio se. 

Kad se vratio, poljubio je neovisno hrvatsko tlo. I odlučio se za tihi život na kanadskom sjeveru. Ondje je i danas, sa ženom Ann, sinovima Jakovom i Tomasom i kćeri Ljubicom. U Whitehorseu su otvorili prenoćište s doručkom La bicicletta. Navrate im kadšto i sobovi’, navode o autoru organizatori. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)