Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
2:59 pm

Kustić: Kažnjeni smo, ali hvala UEFA-i, bilo bi jako poražavajuće da smo zbog tri neodgovorna pojedinca ostali bez gledatelja na predivnom stadionu u Osijeku!

Piše D. L.

Danas je održana konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su govorili predsjednik saveza Marijan Kustić i voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević na temu odluke Disciplinske komisije UEFA-e u postupku za diskriminaciju na utakmici Hrvatska – Latvija.

Marijan Kustić svoje je obraćanje započeo s objavljivanjem kazne koje je odredilo žalbeno tijelu UEFA-e: 

– Na stadionu će biti gledatelja, ali smo dobili dvije godine kušnje i 10.000 eura kazne. Kušnja podrazumijeva da, ako se ovakav incident ponovi, bit će ispražnjen dio stadiona. Nastavljamo biti pod povećalom, ali iznimno smo zahvalni što stadion nije ispražnjen. S UEFA-om smo pričali i dokazali im da se zaista borimo protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma, što je dosta pomoglo pri donošenju odluke. Utakmica s Turskom je jako važna i gledatelji će nam biti od velike pomoći. Još bih se želio zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova, našem voditelju poslova za sigurnost Jurici Jurjeviću i Prekršajnom sudu u Rijeci. Činjenica da su pronađeni pojedinci izrazito nam je pomoglo u postupku. Bilo bi jako poražavajuće da smo zbog tri neodgovorna pojedinca na onom predivnom stadionu u Osijeku ostali bez gledatelja. Drago mi je to što je cijela javnost osudila pojedince i stala uz nas.

Zatim se obratio Jurica Jurjević:

– Ova odluka je značajna zbog više razloga. Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od one u Armeniji. Iskoristit ću ovu medijsku pozornost da vam ponovim kako želimo u potpunosti iskorijeniti bilo kakvu vrstu diskriminacije i rasizma s naših stadiona, ali i iz društva. Ova situacija se ne smije ponoviti na utakmici reprezentacije ili na nekoj utakmici u domaćoj ligi. Još bih napomenuo kako za ovu utakmicu pravo prvenstva kupnje ima tisuću najvjernijih navijača u posljednjih pet godina. 

Na raspored su došla pitanja predstavnika medija, a prvi je odgovarao Marijan Kustić.

Rekli ste prije nekoliko dana da je 90% šanse da ćemo igrati pred praznim tribinama. Što se promijenilo?

– Da, dao sam nam šanse 10%. Ono što mislim da je donijelo prevagu jest činjenica što su pronađeni počinitelji i to što su sankcionirani. O tome svemu smo obavijestili UEFA-u i drago mi je što su prepoznali naš trud.

Kakva je vaša suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova u vezi rješavanja ovakvih problema?

– Bez pripadnika MUP-a i sudaca Prekršajnog suda u Rijeci odluka bi sigurno bila drugačija. Na tribinama je mjesto samo našim navijačima i ne smijemo dopustiti neodgovornim pojedincima da nam nanose štetu. 

Na red za odgovaranje je došao Jurica Jurjević.

Kako ćemo dugoročno riješiti ove probleme?

– Ako pričamo o širem problemu postoji jedno skandalozno skandiranje, ja ga neću sad spominjati, ali znamo da kada smo nezadovoljni suđenjem se često skandira. Pun stadion Hrvata u Rotterdamu je to skandiralo i zbog toga smo bili pod velikim nadzorom. Onaj dan kada u društvu onaj koji napravi problem bude za njega sankcioniran, biti ćemo bolje društvo. 

Je li moguće među svim tim navijačima prepoznati takve pojedince?

– Predsjednik se više puta zahvalio navijačima, a ovom prilikom bih i ja. Osobno sam dobio poruku od navijača u Rijeci da je na stadion unesena ustaška zastava. To je pravi put. Moramo djelovati skupa i čim nešto sumnjivo vidimo obratiti se prvom zaštitaru, takvi se problemi onda više neće događati. Znam da će biti veliki medijski pritisak da ova utakmica prođe u najboljem redu, ali nećemo biti represivni prema našim navijačima. Ispred stadiona će biti zabavni program prije utakmice, a nitko bez osobne iskaznice i valjane karte neće moći ući unutra. 

Kustić se nadovezao: 

– Mediji su u ovoj priči jako bitni zbog prijenosa informacija. Od nas smo svi napravili dio posla, a bez vas medija to bi bilo puno teže jer ste odradili veliki dio posla. Ne smijemo dopustiti da budemo žrtva pojedinaca i ne želimo da zbog takvih pate navijači, ali i igrači. Njima je podrška s tribina jako bitna u ovoj važnoj utakmici. Napominjem kako ćemo povući daljnje postupke protiv pojedinaca s ciljem da oni refundiraju dobivenu kaznu. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)