Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
5:22 pm

Baletna večer klasika suvremenog plesa Angelina Preljocaja na otvorenju nove sezone Baleta HNK-a Split

Piše A. A.

Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta svoju će novu sezonu započeti izvedbom baletnih jednočinki ‘La stravaganza’ i ‘Noces’ glasovitog francuskog koreografa Angelina Preljocaja čije jedinstvene, emotivne i inovativne plesne priče već desetljećima oduševljavaju baletnu publiku širom svijeta. Predstava je premijerno izvedena u svibnju ove godine. Koreografiju koja pomiče granice i rijetko se viđa, kako je napisala kritika, izvodi splitski baletni ansambl osvježen brojnim prinovama čime izvedba u četvrtak 6. listopada s početkom u 20 sati dobiva karakter svojevrsne premijere.

U predstavi koja je premijerno na sceni splitske nacionalne kazališne kuće izvedena u svibnju ove godine, pored splitskoj publici već dobro poznatih baletnih umjetnika Baleta HNK Split, nastupit će i prinove u ansamblu: Japanka Rimi Mizuoka, Ukrajinci Valerij Ljubenko i Danil Podruško te Talijani Emanuele Sardo i Matteo Valente.

Plesni vokabular Angelina Preljocaja obilježava kreativnost, duboka emotivna snaga kao i široka paleta izražajnih sredstava od klasičnih baletnih tehnika do suvremenih stilova. Preljocaj u ‘La stravaganza’, prvom dijelu ove fascinantne baletne večeri, koristi glazbu Antonija Vivaldija, njegov Concerto n°8, ulomke iz ‘Dixit Dominus’ te ‘Laudate Pueri Dominum’. Skladbe najvažnijeg talijanskog skladatelja kasnoga baroka kombinira sa suvremenim djelima britansko-američke skladateljice i zvučne umjetnice Evelyn Ficarra (skladba ‘Source of Uncertainty’), kanadskog skladatelja elektroakustične glazbe Roberta Normandeaua (‘Eclats de voix’) te ‘Les objets abscures’ Åkea Parmeruda, švedskog skladatelja, glazbenika i multimedijskog umjetnika. ‘Les noces’ (Svadba) koreografiran je na istoimenu baletnu kantatu Igora Stravinskog.

‘Ples je ritual, prikazivanje duše tijelom’, kaže koreografski vizionar Angelin Preljocaj, francuski plesač i koreograf albanskog podrijetla koji je u svijetu plesne umjetnosti proglašen ‘suvremenim klasikom’. Plesnu karijeru započeo je kao klasični plesač, a kasnije nastavio studij suvremenoga plesa kod francuske plesačice i koreografkinje njemačkoga podrijetla Karin Waehner u Parizu i Mercea Cunninghama u New Yorku. Godine 1984. osnovao je vlastitu trupu Compagnie Preljocaj (kasnije Ballet Preljocaj). Njegove su kreacije predstavljene diljem svijeta i uključene u repertoar mnogih kompanija kao što su New York City Ballet, Staatsoper u Berlinu ili Ballet de l’Opéra national de Paris. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)