Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:40 pm

Pretpremijerno prikazan film ‘Naš sveti Jeronim’

Piše M.K.

U petak navečer u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu pretpremijerno je prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije ‘Naš sveti Jeronim’. Autorica filma je Antonia Hrvatin Roth, a dokumentarac je nastao na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, a sniman je u Splitu, Solinu, Jeruzalemu, Rimu i drugim lokacijama vezanim uz život i rad svetoga Jeronima. Župan Blaženko Boban rekao je kako je zadovoljan te je zahvalio ekipi Hrvatske radiotelevizije koja je prikazala ono što mnogi ne znaju o svetom Jeronimu. 

‘Kroz ovaj film mnoge stvari o svetom Jeronimu prikazane su našim građanima. Interesantno je vidjeti život jednoga čovjeka koji u sebi ima ono što gotovo svaki Dalmatinac danas ima – temperamentna narav u segmentima kada unutar sebe osjetiš da si u pravu u svojim stavovima’, rekao je Boban i podsjetio kako se Jeronim u Betlehemu izborio da njegova špilja bude najbliža špilji Isusova rođenja.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo FrankopanVelić podsjetio je kako čovjek može prepoznati što je istinito, a što lažno. 

‘Čovjek može prepoznati što je pravedno, a što nije te što je lijepo, a što je. I kroz ovaj film se može ispričati istina, pravednost, dobrota i ljepota. Hvala na ovoj inicijativi i na svim inicijativama koje se trude da sveti Jeronim zaživi u našim srcima’, rekao je u svom govoru generalni vikar.

Poznati splitski skladatelj Tomislav Mrduljaš skladao je glazbu za ovaj film. On je naglasio kako je sveti Jere zaštitnik svakog Dalmatinca. 

‘Hvala dragoj Antoniji koja me obavezala kad je rekla da je glazba jednako važna kao i slika. Kroz našu suradnju i dnevnu komunikaciju našli smo odličan jezik gdje sam dobio slobodu svoje kreacije. Osjetio sam odgovornost i kad sam krenuo, jednostavno se sve izlilo iz mene’, prepričao je Mrduljaš proces stvaranja skladbi za ovaj film.

Scenaristica Antonia Hrvatin Roth prisjetila se kako je ovaj projekt dugo trajao te je zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovu stvaranju. 

‘Želim istaknuti moje kolege s Hrvatske radiotelevizije koji su strpljivo sa mnom hodali stopama svetoga Jeronima gotovo 30 dana. Svaki film je timski rad’, zaključila je Hrvatin Roth, koja je zahvalila i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)