Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

NOVO PRIZNANJE Cemexu Velika nagrada sigurnosti 2023. za razvoj sigurnosti u kompanijama

Piše P. I.

Stručni žiri Hrvatske udruge menadžera sigurnosti nagradio je Cemex Hrvatska Velikom nagradom sigurnosti 2023. u kategoriji ostvarivanja i razvoja sigurnosti u kompanijama. Nagradu je uručio Goran Košćak iz tvrtke CRATIS, a preuzeo je Petar Pleština, voditelj sigurnosnih i općih poslova Cemex Hrvatske na 17. konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti.

Posebno mjesto u Cemexovom sustavu upravljanja sigurnošću zauzima sigurnost u prometu, a to uključuje i pomorski promet. Naime, Cemex raspolaže dvjema lukama međunarodnog karaktera u Solinu i Kaštelima koje su u 2022. i 2023. godini zaprimile i otpremile više od 1.100.000 t materijala, što ih svrstava među najveće luke s ove strane Jadrana. Stoga je zbog podizanja standarda sigurnosti luka i brodova te zaštite svojih radnika, ali i ostalih sudionika u sigurnosnom procesu, Cemex kreirao i razvio opsežan sustav informacijsko-komunikacijskih materijala s ciljem edukacije te podizanja svijesti o važnosti implementacije i provedbe svih sigurnosnih mjera, gdje je doprinos svakog dionika u procesu ključan. Osim toga, sigurnost na brodovima i u lukama, Cemex osigurava modernim oblicima nadzora, koristeći tehnološka rješenja poput LPR kamera, kamera s visokom video analitikom za analizu neovlaštenih ulazaka te bilo kakvog onečišćenja mora i termalnih kamera.

‘Primarni fokus i preduvjet našeg poslovanja jest sigurnost, stoga neprestano ulažemo u stvaranje uvjeta i promicanje ponašanja koja ju osiguravaju. No, isto tako, iznimno nam je važno podizati svijest o važnosti sigurnog okruženja i među našim partnerima, suradnicima i zajednicama u kojima djelujemo. Jedno od zahtjevnijih područja za sigurnost je upravo pomorski promet u kojem posljedice nepažnje ili loših sigurnosnih uvjeta rada mogu biti velike i dugoročne za ljude i okoliš. Stoga su sva naša ulaganja u razvoj i implementaciju posljednjih tehnologija, ali i njihovu komunikaciju interno i eksterno, svakako opravdana’, rekao je Petar Pleština, na dodjeli nagrada.

Stručni žiri Hrvatske udruge menadžera sigurnosti činili su prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN Zagreb, predsjednik žirija, prof.dr.sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, doc.dr.sc. Krunoslav Borovec, Visoka policijska škola u Zagrebu, izv.prof.dr. Valentina Kranželić, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Ana Raić, N1 Hrvatska, te Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Velika nagrada sigurnosti godišnje je priznanje koje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti dodjeljuje u 11 kategorija, a Cemexu je ovo ukupno četvrto samostalno priznanje za svoje prakse sigurnosti, ali i aktivnosti podizanja svijesti o važnosti sigurnosti kako u stručnoj tako i u široj zajednici.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)