Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U KORČULI Zajedno na putu zelene tranzicije

Piše N.M.

U Korčuli će se u četvrtak 12. listopada održati međunarodna konferencija  ‘Zajedno na putu zelene tranzicije/ Together on the Way of Green Transition ‘na kojoj će gostovati brojni stručnjaci, poduzetnici, politički dužnosnici te predstavnici obrazovnih institucija i lokalne samouprave, a obuhvatit će brojna predavanja i rasprave na temu obnovljivih izvora energije i zelene tranzicije otoka u jeku svjetske energetske krize. Konferencija je otvorena za javnost. 

Konferenciju organizira Europe direct Korčula i Pokret otoka, član sveeuropske mreže centara kojima je cilj približiti Europu ljudima na terenu te potaknuti lokalnu zajednicu na sudjelovanje u raspravama važnim za budućnost EU, u partnerstvu s Pokretom Otoka, platformom za održivi razvoj otoka kroz pozitivne društvene promjene otočnih zajednica, a održat će se u hotelu Liburna od 8 do 14.30 sati te je otvorena za javnost uz obveznu registraciju. 

Budući da je jedan od političkih prioriteta Europske komisije i EU-a za 2023. godinu plan RePowerEU koji jača energetsku sigurnost i donosi konkretne mjere za potporu Europljanima tijekom energetske krize, fokus konferencije u Korčuli bit će energetska tranzicija otoka i osnaživanje međusobne suradnje te prijelaz prema održivom modelu temeljenom na obnovljivim izvorima energije. Najvažniji pokretači otočne tranzicije su lokalna i regionalna samouprava, obrazovne institucije, energetske zadruge i poduzetnici te će se oni i predstaviti kroz okrugle stolove u sklopu konferencije. Budući da u Hrvatskoj već postoje primjeri dobre prakse, na konferenciji će gostovati i predstavnici gradova s kopna kako bi prenijeli znanja i iskustva uspješnih zelenih tranzicija koje promijenile sliku lokalne zajednice i stanovnicima olakšale svakodnevicu na tim područjima. 

Teme konferencije su konkretni programi i strategije kao temelji buduće tranzicije otoka, a gostovat će i brojna poznata imena uživo i online putem. U prvom redu, sudionike će pozdraviti Andrea Čović Vidović, voditeljica medijskog tima Europske komisije, predstavništva u Hrvatskoj, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević. O RePower EU planu i hrvatskim ciljevima prema zelenoj budućnosti govorit će Hrvoje Bujanović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dok će teritorijalnu strategiju razvoja otoka predstaviti Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova. Kako otključati tranziciju kroz prostorne planove objasnit će Dominik Skokandić, posebni savjetnik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, što je Policy Dialog post 2027 doznat će se od Aide Liha Matejiček, voditeljice odjela DG REGIO u Europskoj komisiji,  a kojih će 30 otoka postati samoodrživi do 2030. otkrit će nam Ricardo Novo iz Tajništva za čistu energiju EU otoka. Primjer dobre prakse na otoku predstavit će Ivo Gavranić, ravnatelj Srednje škole Blato kroz projekt Digital Green, a da su pokretači tranzicije energetske zadruge i poduzetnici potvrdit će Petra Pomper iz Energetske zadruge KLIK. 

U sklopu konferencije održat će se i dva okrugla stola, a odnosit će se na pokretače promjena i pokretače tranzicije s konkretnim primjerima dobre prakse, raspravom i pitanjima. O lokalnim i regionalnim samoupravama kao pokretačima promjena govorit će predstavnici otočnih jedinica lokalne samouprave, predstavnici regionalne samouprave te gostujući načelnici i gradonačelnici, moderatorica panela bit će Maja Jurišić iz Pokreta otoka. O energetskim zadrugama i poduzetnicima kao pokretačima tranzicije govorit će investitori, članovi energetskih zadruga i poduzetnici, panel će moderirati Ivan Zoković iz Energetske zadruge Novi otok. Na kraju konferencije dodijelit će se priznanja projektima održivog razvoja kao dodatni poticaj na angažman i suradnju. 

‘Zelena tranzicija naša je karta za budućnost, a sudjelovanjem na konferenciji doznat ćete više o mogućnostima i načinima kako se približiti pojmu održivosti te kako što više iskoristiti obnovljive izvore energije u svakodnevnom životu na otoku. Nadamo se da ćete se pridružiti ovom iznimno značajnom događaju za Dubrovačko-neretvansku županiju i otok Korčulu, sudjelovanje je besplatno, a registracija obavezna’, poručuju organizatori. 

Registrirajte se ovdje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)