Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

OTOK HVAR Početkom listopada projekt O-kupi otok i Aromafest

Piše N.M.

Početak listopada rezerviran je za okupljanje triju otočnih LAG-ova, LAG-a Škoji, LAG-a Brač i LAG-a 5, udruženih u projektu suradnje ‘O-kupi otok’, financiranom iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, (tip operacije 19.3.2 ‘Provedba aktivnosti projekta suradnje’). 

LAG-ovi su se udružili kako bi promovirali osobitosti svog područja, a posebice agrobioraznolikost, prirodnu i kulturnu baštinu, gastronomiju, lokalne proizvode i proizvođače koji čuvaju izvorne okuse svojih otoka, a ovom prilikom predstavit će sve aktivnosti projekta. 

Jedan od glavnih ciljeva projekta je jačanje kapaciteta proizvođača u svim fazama proizvodnje i plasmana njihovih proizvoda stoga posebno mjesto u programu konferencije zauzima predstavljanje ulaganja u mali proizvodno-edukativni centar koji započinje svoj život u slikopisnom Vrisniku, selu u unutrašnjosti otoka Hvara. 

U prostoru PZ Vrisnik rekonstruiran je devastirani prostor i opremljen za potrebe malih poljoprivrednih gospodarstava koja se žele baviti proizvodnjom kozmetičkih proizvoda, a samostalno nisu u mogućnosti zadovoljiti propisane prostorne uvjete. 

Kroz program konferencije, koja će se održati u PZ Vrisnik, 03 listopada 2023. u 16 sati, na okruglom stolu ‘Prostori suradnje kao poligoni za inovacije’ govorit će se o samom ulaganju u budući centar, modelima ulaganja i korištenja javnih prostora u gospodarske svrhe, prednostima, ali i teškoćama s kojima se susreću takve organizacijske jedinice. 

Gostujući partnerski LAG-ovi imat će priliku upoznati se s područjem LAG-a Škoji sudjelovanjem u manifestaciji Aromafest koju LAG Škoji četvrti put organizira na području svojih škoja, ukazujući na ljekovito i aromatično bilje kao važan razvojni resurs koji svoju primjenu može naći u raznovrsnim gospodarskim granama. 

Prvi dio programa Aromafesta održat će se 3. listopada s početkom u 11 sati u Vinogradarskom muzeju u Pitvama gdje će o koracima do kvalitetnog lokalnog proizvoda posjetitelje informirati stručnjakinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Drugi dan naglasak je na korištenju ljekovitog i aromatičnog bilja u ulozi repelenata i insekticida. U predivnom ambijentu Fjori fora gardena, botaničkog vrta u Gdinju, Mirela Ilenić predstavit će izradu prirodnih repelenta i upoznati nas s koracima do registracije jednog takvog proizvoda. 

U drugom dijelu dana posjetit ćemo dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavljena na stranicama projekta www.o-kupiotok.eu. OPG Kučera poznat je po autentičnom otočnom ambijentu  i kozjem siru, a OPG Grgo Lučić je proizvođač i prerađivač aromatičnog bilja čija široka paleta mirisnih proizvoda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)